Video placeholde
Miloš Zeman.
Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. (26.12.2022)
Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. (26.12.2022)
Miloš Zeman v pořadu Partie na CNN Prima News (18. 12. 2022)
Zeman jmenoval Jana Procházku členem bankovní rady ČNB (14.12.2022)
8
Fotogalerie

Bohumil Pečinka: Co všechno nemůže říct Miloš Zeman?

Problémem posledního vánočního poselství prezidenta Zemana nebylo, co řekl, ale co neřekl. Přesněji řečeno, co by říct mohl a měl, ale neřekl.

V první části vypočítával nejdůležitější události uplynulého roku. Na prvním místě válku na Ukrajině, kde odsoudil ruskou invazi. Aby jeho slova měla vážnost, chtělo by to doříct, proč v uplynulých devíti letech, řekněme od okupace Krymu a části Donbasu, systematicky podporoval Rusko a teprve po 24. únoru 2022 se od něj odtáhl. Pouhá slovní distance vede k tomu, že jeho voliči mu náhlý obrat nevěří a myslí si, že taktizuje kvůli Západu. Jeho kritici, k nímž se po agresi Ruska přidal, mu to ovšem taky nevěří a myslí si, že obranou Ukrajiny taktizuje kvůli bůhvíčemu jinému. Výsledkem je rekordní propad v preferencích popularity až na dvacet procent a otřesená vážnost prezidentského úřadu.

Když mluvil o rostoucích cenách energií, prezident správně poznamenal, že začaly už před ukrajinskou válkou. Pak pozvolna přešel na Green Deal a zelenou revoluci, kterou rozjely západoevropské elity. Zcela jistě to komplikuje a prodražuje dnešní politickou situaci a zcela jistě znepříjemní život chudých lidí a středních vrstev. O tom je třeba mluvit.

Prezident Zeman by v tom případě musel říct, proč tyto věci Česká republika podepsala na summitech EU v prosinci 2019 a červenci 2020 a to bez jakéhokoli odporu. Pak byste ovšem museli sdělit, kdo byl tehdy premiér. A to Miloš Zeman nikdy neřekne.

Nejtragičtějším dědictvím Miloše Zemana v aktuální politice je jmenování Aleše Michla guvernérem ČNB s pětiletým mandátem. Tedy člověka osobnostně, ani odborně nezpůsobilého pro takovou funkci, který navíc je mnohonásobně zavázán Andreji Babišovi a dlouhá léta sloužil jeho zájmům. Proč je to tak důležité? Měnová politika, která odmítá v éře stoupající inflace zvyšovat základní úrokové sazby, nahrává největším dlužníkům a jedním z nich je skrze úvěry Agrofertu právě Andrej Babiš. Namísto toho se pálí devizové rezervy vytvořené mezi lety 2013-17. Je to cesta, jak biliónové zadlužení vytvořené během covidových let se bude splácet skrze znehodnocení úspor lidí. Tohle taky Miloš Zeman nemůže říct.

Stejně jako se nemůže podívat do posledních čísel Českého statistického úřadu, pojednávající o parametrech české inflace, neboli zvyšování cen. Ekonom Zeman by viděl, že ceny základních potravin se zvyšují především v oblastech, kde mají dominanci zemědělské firmy Andreje Babiše. Dospíváme k veleoblíbenému slovu Miloše Zemana – paradoxu.

Paradoxem dnešní doby je, že jeden a týž člověk současně znehodnotil českou měnu a současně nejvíc vydělal na zdražování potravin. Ten člověk dnes kandiduje na prezidenta a Miloš Zeman nesmí jeho jméno vyslovit. Důvod? Za pár dní ho označí svým nástupcem na Pražském hradě.