Andrej Babiš, Jaroslav Bašta

Andrej Babiš, Jaroslav Bašta Zdroj: ČTK / René Fluger, Kateřina Šulová

Česká levice pláče: Levicoví kandidáti na prezidenta se dnes jmenují Babiš a Bašta

Uzávěrka prezidentských nominací ukázala řadu bizarností, ale také potvrdila drsnou zprávu o stavu tradiční české levice. Její obě podoby, donedávna reprezentované sociálními demokraty a komunisty, jsou ve smrtelné křeči, což jednoznačně ukazuje, jak dopadli jejich prezidentští kandidáti.

Komunisté žádného mít nebudou. Nerozhodli se pro to přitom sami jako před pěti a deseti lety, kdy dobrovolně uvolnili místo Miloši Zemanovi. Teď se komunistická strana, která před rokem poprvé vypadla ze sněmovny, opravdu snažila, aby se v prezidentském klání mohla zviditelnit. Komunistická předsedkyně a jediná přeživší komunistka v důležitější volené funkci, europoslankyně Kateřina Konečná, ale překvapivě vsadila na „starý beton“ – na exponenta nejtvrdšího stranického křídla a bývalého komunistického místopředsedu Josefa Skálu. Muž tvrdící, že Stalin nebyl zločinec, ale jen rozporuplná osobnost, a popírající ruskou agresi vůči Ukrajině ovšem dokázal pro svou kandidaturu na Hrad podle vlastních slov sesbírat jen něco málo přes třicet tisíc podpisů, a nedosáhl tak na zákonnou hranici padesáti tisíc.

Stalinista z Václaváku

Komunistům očividně už nefunguje ani jejich stará karta v podobě celostátní členské základny a struktury místních organizací. Stejně tak nezabral jejich pokus spojit se za účelem prezidentské kandidatury s vrabelovci z Václaváku. Komunisté sice měli na proruských demonstracích v centru Prahy nasbírat téměř třetinu všech Skálových podpisů, ale ani to nestačilo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!