Jan Čižinský - ilustrační snímek

Jan Čižinský - ilustrační snímek Zdroj: Eva Fornálová

Piráti, Čižinský i Marvanová jsou neřízené střely. Praha se nemá na co těšit

Voliči v Praze vyslyšeli volání po změně a po zásluze poslali do opozice hnutí ANO, které reprezentovala velkohubá primátorka Adriana Krnáčová. Ovšem rýsující se nová koalice pro pražský magistrát vzbuzuje obavy, zda se v letech příštích něco změní. Hlas lidu totiž k moci vynesl neřízené politické střely – Českou pirátskou stranu, sdružení Praha sobě a takzvané Spojené síly pro Prahu (což je spletenec TOP 09 a STAN s podporou lidovců, Liberálně ekologické strany a SNK ED). Historie některých hlavních představitelů nové koalice je přitom varující.

Za STAN velmi hlasitě vystupuje právnička Hana Kordová Marvanová. Ta například v úterý v rozhovoru pro DVTV řekla na adresu hnutí ANO, že před volbami „Babiš vytahoval primátory z klobouku a byli to lidi nezkušení.“ Jenže novým primátorem se možná stane lékař Zdeněk Hřib za Piráty, který nemá s politikou na této úrovni vůbec žádné zkušenosti a nikdy nic v metropoli neřídil. Čím je tedy zkušený? To Marvanové nevadí? Nevadí, protože touha po moci je větší.

Hana Marvanová také ve zmíněném interview řekla, že nechce jednat s občanskými demokraty, kteří pražské volby těsně vyhráli. „ODS se nevypořádala s chybami a vzpomíná na doby Pavla Béma, kdy se Praha tunelovala.“ Tolik slova zastupitelky za STAN. Jenže Marvanová byla v letech 1991 až 1998 členkou a také poslankyní za ODS, která v 90. letech vládla na celostátní úrovni a tehdy se v České republice tunelovalo způsobem, který nemá obdoby.

Marvanová také patřila mezi politiky, kteří na přelomu let 2000 a 2001 aktivně i svoji vlastní fyzickou přítomností podpořila stávkující zaměstnance v České televizi. A to byl z její strany chybný a naprosto bezprecedentní zásah do dění ve veřejnoprávním médiu.

Proč bychom tedy měli Haně Marvanové teď věřit, že se bude chovat jinak než v minulosti? Důvod pro to není žádný. A u dalších se také objevují pochybnosti.

Předvolební kandidát na primátora Spojených sil pro Prahu, Jiří Pospíšil, zřejmě na nejvyšší post v hlavním městě nedosáhne. Co ale bude dělat dál? Zatím nám nesdělil, jak naloží se svým místem europoslance. Vrátí se do Bruselu, nebo bude spořádaně sedět v nějaké funkci na pražském magistrátu? Jak to chce sladit? Přitom Piráti zásadně odmítají kumulace podobných funkcí.

Jenže ten samý problém má i Jan Čižinský, vůdce Prahy sobě. Řeči se vedou, ale Čižinský je poslancem za KDU-ČSL (lidovce po 15 letech členství nedávno zradil), je zastupitelem Prahy, zřejmě získá nějaké další funkce a současně chce být dál starostou Prahy 7. Prý se místa poslance pak vzdá, ale kumulace funkcí mu i tak zůstane. Piráti se s tím v tomto případě smíří?

Pokud už pan Čižinský tak ostře vystupuje proti tomu, co se v Praze v uplynulých letech dělo (a že to byla jedna z nejhorších koalic, která od revoluce v hlavním městě vládla, je naprostá pravda), tak by si měl sypat popel na hlavu. Například za to, že se v Praze téměř nic nestavělo, nese velkou odpovědnost „Trojkoalice“ (Zelení, lidovci a STAN), která byla součástí pražské vlády poslední čtyři roky. Čižinský byl jejím zastupitelem, takže se teď tvářit, že on za nic nemůže, je naprostý nesmysl. Může, byl součástí toho marasmu.

Sliby, které možná nová vládní koalice v Praze prezentuje, jsou velkolepé a nachytalo se na ně mnoho voličů. Budiž, byla to svobodná volba a nastává čas, kdy se ukáže, jak to bude. Ovšem v případě Marvanové, Čižinského i mnoha Pirátů se jedná o neřízené politické střely, které vám slíbí úplně cokoli.

Například jedním z hitů nové pražské koalice má být výstavba nových bytů. Kromě soukromých společností to chce dělat i magistrát. Zásadní otázkou ale je, kdo pak bude bytový fond spravovat? Také magistrát a jeho firmy? Tedy stát? To jsme už tady kdysi měli a stačí se zeptat majitelů bytů, jak to končilo – byla to katastrofa. Do fondu oprav se v podstatě nic neinvestovalo, peníze za nájmy mizely v městských firmách a změnilo se to až po rozsáhlé privatizaci, kdy se o domy začali starat jejich majitelé. Je to vidět na mnoha pražských sídlištích, které prokoukly. Situace se v tomto případě po privatizaci jednoznačně zlepšila. Návrat k starým pořádkům je nepředstavitelný, ale nová koalice nám i v případě výstavby bytů sděluje jen část toho, co by se mělo dít.

Pokud nová pražská koalice složená z Pirátů, Prahy sobě a Spojených sil pro Prahu vznikne, stane se tak po zcela legitimním politickém a volebním procesu. Ať se tedy horliví aktivisté ukážou. Je ale na místě klást si otázky, jak to bude fungovat. Mám obavy, že zklamání se dočkáme brzy.