Andrej Babiš během startu kampaně ANO ke komunálním volbám - ilustrační snímek.

Andrej Babiš během startu kampaně ANO ke komunálním volbám - ilustrační snímek. Zdroj: Foto Blesk - Martin Přibyl

Kdyby starostové v městech a obcích vládli podle rad Babiše z mobilu, politika zahyne

„Prahu řešíme přímo a hned. Petr má číslo na můj mobil.“ Hlásají předvolební billboardy Andreje Babiše, které posunuly českou politiku opět o krok dál. Ale směrem k její další oligarchizaci a nedemokratičnosti. Trestně stíhaný premiér si vždy přál řídit stát jako firmu, ale řídit samosprávu jako dceřiné společnosti svého holdingu (do kterého patří i hnutí ANO), to tu ještě nebylo.

Samozřejmě Petr Stuchlík, který za ANO kandiduje v Praze na primátora, a objevil se s Babišem na billboardu, může předsedovi vlády volat na mobil. Může mu volat třeba i Roman Zarzycký, kandidát na primátora Plzně, nebo Petr Vokřál z Brna. Že by to ale občanům (voličům) pomohlo, je nesmysl.

Současná pražská primátorka Adriana Krnáčová (z hnutí ANO) totiž předvedla se svým týmem v metropoli bídný výkon. Ale možná třeba jen nevolala Babišovi na mobil, aby novodobý Mesiáš poradil. Jezdím do Prahy na jednání výboru, či zasedání Senátu často, že by se ale v našem hlavním městě něco za poslední roky změnilo, se říci nedá. Ulice jsou rozkopané jako za komunismu a tramvaje stále na mnoha místech nedokážou vyvinout větší rychlost, protože doprava vázne. Mnoho se toho naslibovalo, skutek ale utek. Podobně jako na celostátní úrovni.

Od roku 1998 jsem také starostou v Plzni na Slovanech a za tu dobu jsem zažil jako předsedy Občanské demokratické strany, jejímž jsem členem, Václava Klause, Mirka Topolánka, Petra Nečase a Petra Fialu. Představa, že bych někomu z nich volal, abych vyřešil stavbu školky či rozpočet na Slovanech, je zcela absurdní. I kdyby mi chtěl někdo z předsedů pomoci, nefungovalo by to. Navíc za chod obce jsou zodpovědné orgány, o kterých rozhodly ve volbách voliči, ne premiér ve Strakově akademii.

Andrej Babiš svými novými billboardy pouze pokračuje v politice nekonečných slibů. Jeho vláda objíždí kraje a všude něco slibuje. Zemský ráj to není na pohled, jak se zpívá v naší krásné hymně, ale podle Babiše na dohled. Jen škoda, že do těch měst a obcí, do kterých kabinet zavítal, se někdy nedá dojet po normální silnici. Republika je rozkopaná, kam se podíváte. Přitom hnutí ANO a ČSSD jsou ve společné vládě už pět let. Opět – asi málo ostatní ministři volají Babišovi na mobil, jinak si podobný stav vysvětlit nejde.

Když už premiér Babiš hovoří o kampani o telefonu, připomněl bych mu ještě slova písně z pohádek o Machovi a Šebestové: „My jsme žáci třetí bé, bereme však na sebe, podobu zajíce, žirafy či krabice, to je pěkná směsice. Můžem bejt i rohože, a to všechno protože, vlastníme nakrátko utržené sluchátko. Taky jedno zvířátko.“ Ano, politici hnutí ANO vypadají podle některých billboardů jako žáci třetí bé a je to pěkná směsice. Nemají utržené sluchátko, ale číslo na mobil Andreje Babiše. To by přece ale svéprávným starostům měst a obcí stačit rozhodně nemělo.

Autor je senátorem za ODS a starostou v městské části Plzeň-Slovany