Nová radnice, magistrát hl. města Prahy - ilustrační snímek

Nová radnice, magistrát hl. města Prahy - ilustrační snímek Zdroj: ČTK

Bohumil Pečinka: Pražský paradox aneb Stagnace uprostřed blahobytu

Říjnové volby na pražský magistrát mají zvláštní charakter. Cosi vypovídají o politických náladách v zemi.

Praha dávno není pravicovou baštou. Dorostly tu nové voličské generace a došlo k přerozdělení sociálních zájmů. Praha se dnes voličsky štěpí jako celá republika, i když v jiném poměru. Je tu voličský blok lidí nad padesát let symbolizovaný jmény Zeman-Babiš a situovaný do velkých sídlišť Jižního Města. Druhý voličský blok zahrnuje mladší a střední generaci, která hlasuje střídavě pro piráty, TOP 09 nebo tradičně pro ODS. O výsledku rozhodne to, jestli ANO dostane své voliče z loňských parlamentních voleb k volbám, kde je účast standardně o třetinu nižší.

V období 2014 až 2018 jsme byli svědky takzvaného pražského paradoxu. Hospodářský růst přinesl rozpočtu hlavního města příjmy o mnoho miliard vyšší než dříve. Současně ale budou tato blahobytná léta jednou hodnocena jako éra investiční a stavební stagnace, kvůli níž například průměrná cena bytu vzrostla z 65 na 93 tisíc korun za metr čtvereční a nájmy vylétly do závratných výšek. Bude mít nová reprezentace sílu tuto situaci rozhýbat?

Politickým problémem číslo jedna je v Praze absence jedné silné strany, kolem níž by se vytvořila funkční koaliční většina. Pátého a šestého října to může dopadnout jakkoli, ale dnes to zatím vypadá na pat. Rozhodující politici by si proto měli klást minimální cíle v podobě vytvoření silné městské rady, která odblokuje zadržovaný rozvoj Prahy. Všechno ostatní je jen bonus.

Politické strany se zatím pohybují ve třech úrovních volebních preferencí. Nejvýš jsou strany, které oscilují v rozmezí 13 až 23 procent – ANO, ODS a Piráti. Druhou úroveň tvoří projekty se středně silným voličským zázemím mezi sedmi a patnácti procenty – Čižinského Praha sobě a koalice TOP 09 a STAN. Následují komunisté, ČSSD a Okamurova SPD, z nichž první dvě strany nemusejí vůbec překročit pětiprocentní hranici.

Cíl vytvořit kompaktní městskou radu komplikuje fakt, že Piráti a Čižinského volební formace odmítají jít do koalice s ANO a ODS. Co z tohoto schématu vyplývá?

Porodník, učitelka nebo podnikatel? Tito lidé se utkají o křeslo pražského primátora >>>

Do spolupráce zřejmě budou natlačeny strany, které spolu na úrovni vlády a parlamentu vedou tvrdé boje, tedy ANO a ODS. To nutně vyvolá napětí. A kdyby se volby konaly zítra, ani tito dva rivalové nedají dohromady většinu, takže do hry vstoupí ještě dvojkoalice TOP 09 a STAN, která je ve skutečnosti skrytou čtyřkoalicí. Když si k tomu připočteme zcela neschopné lidi z kandidátky ANO od třetího místa dolů, vyvolává to otázku: Kdo tenhle cirkus udrží pohromadě?

Vracíme se proto k úvodní tezi. Pokud pražští voliči nedají jedné straně silný mandát, bude nadále pokračovat pražský paradox, který by se dal popsat třemi slovy: stagnace uprostřed blahobytu.

Text vyšel také na webu E15.cz >>>