Americký prezident Donald Trump po návratu do Bílého domu vypadá ze své prohry viditelně nešťastně (7.11.2020)

Americký prezident Donald Trump po návratu do Bílého domu vypadá ze své prohry viditelně nešťastně (7.11.2020) Zdroj: Reuters

Trump neuznává porážku a hodlá se soudit, kde je to jen možné. Nově rozporuje průběh voleb v Arizoně

Kampaň prezidenta USA Donalda Trumpa, který podle projekcí amerických médií neobhájí svůj mandát, podala další žalobu na průběh voleb v Arizoně. V jednom z okresů tam podle ní neprávem odmítli hlasy některých voličů kvůli chybě pracovníků ve volebních místnostech. Trump odmítá uznat zprávy o své očekávané prohře a opakovaně hovoří o volebním podvodu, ačkoliv se mu jej zatím nepodařilo prokázat. Jeho tým průběh voleb napadl již v několika klíčových státech, soudy některé ze stížností již odmítly.

Žaloba se týká průběhu prezenčního hlasování v okrese Maricopa, v němž žije přes 60 procent obyvatel Arizony. Podle prezidentových právníků tam pracovníci ve volebních místnostech nesprávně instruovali některé voliče, kteří na volebních přístrojích vyplnili příliš mnoho kolonek, čímž svůj hlas zneplatnili. Nedorozumění podle nich bylo způsobeno tím, že se používal nový typ volebních přístrojů.

Trumpův tým tvrdí, že řada voličů kvůli tomu přišla o možnost vyjádřit ve volbách svoje preference, a že množství takto zneplatněných hlasů by mohlo být určující pro výsledek voleb v celém státu.

V Arizoně je ve vedení již od úterní volební noci demokrat Joe Biden a některá americká média již ve středu prohlásila, že tam zvítězí. Hlasy se však v tomto státě na jihozápadě USA stále sčítají, přičemž Trump setrvale dotahuje Bidenův náskok. Některé americké televize, například CNN či ABC, proto výsledky ve státu označují za nerozhodné.

Pro Bidena nicméně zisk Arizony není nutný. Díky vítězství v Pensylvánii si již zajistil většinu ve sboru volitelů, který o příštím prezidentovi rozhoduje. Za vítěze voleb ho už prohlásila všechna významná americká média, Trump však stále je prvenství bez patřičných důkazů zpochybňuje a odvolává se přitom právě na žaloby, které jeho tým podal také v několika dalších státech.

Stížnosti prezidentova týmu již odmítly například soudy v Georgii či Michiganu, některé spory jsou stále nevyřešené v Pensylvánii či Nevadě. V Arizoně se Trump a republikáni již ve čtvrtek připojili k žalobě, podle níž pracovníci v tamních volebních místnostech rozdávali k vyplnění volebních lístků popisovače, po jejichž použití byly hlasy považovány za neplatné. Vedení státu následně popřelo, že by volební lístky označené takovými popisovači nepřijímalo.

Uznání porážky ze strany neúspěšného kandidáta je při amerických prezidentských volbách událostí, která symbolicky uzavírá danou kapitolu politického boje. Z právního hlediska však nemá žádnou váhu a i kdyby Trump po potvrzení všech výsledků nadále odmítal gesto učinit, na Bidenově vítězství by to nic neměnilo.