Joe Biden (3.11.2020).

Joe Biden (3.11.2020). Zdroj: Reuters

Politika Joea Bidena? Přinášíme vám výběr Bidenových názorů na často diskutovaná témata dnešní doby

Kandidát Demokratické strany Joe Biden byl podle amerických médií zvolen novým prezidentem Spojených států. Kdo je Joe Biden už jsme popsali v jeho profilu zde, nyní vám přinášíme výběr jeho názorů na některá zásadní témata dnešní doby.

Koronavirus

Zřídil by program trasování kontaktů (z tohoto důvodu by najal až 100.000 pracovníků) a nejméně deset testovacích center v každém americkém státě, zajistil by též testování pro obyvatele zdarma. Biden říká, že "na rouškách záleží". Uznávaného experta Bílého domu pro boj s koronavirem Anthonyho Fauciho, kterého prezident Donald Trump označil za pohromu, by ve funkci ponechal.

Změna klimatu

Jak již dříve avizoval, USA by se měly opět připojit k pařížské dohodě o klimatu, od níž země odstoupila za Trumpovy vlády. Bidenovým cílem je výrazně omezit emise oxidu uhličitého do roku 2050. Fosilní paliva by podle něj měla být nahrazena obnovitelnými zdroji energie, USA by měly postupně omezit emise na nulu. Ukončil by též subvence pro podniky vyrábějící fosilní paliva.

Ekonomika

Zrušil by daňové škrty republikánů z roku 2017 pro nejbohatší a korporace (zvýšení daní by podle něj mělo dopad pouze na ty, kteří vydělávají přes 400.000 dolarů ročně). Současně by chtěl zavést korporátní daň ve výši 28 procent, což je méně, než bylo před škrty. Biden podporuje zvýšení minimální hodinové mzdy na 15 dolarů (v současnosti je mzda ve výši 7,25 dolaru).

Zdravotní péče

Chtěl by zachovat a rozšířit systém zdravotního pojištění z doby dřívějšího prezidenta Baracka Obamy, známý jako Obamacare. Balíček, jenž poskytl zdravotní pojištění milionům Američanů, čelí od svého zrodu útokům zejména od konzervativních zákonodárců. Prezident Trump usiloval o zneplatnění tohoto systému pojištění, tvrdil, že je příliš drahý, jiná alternativa však zavedena nebyla.

Zahraniční politika

Rád by napravil vztahy s americkými spojenci, zejména v rámci NATO, a změnil některá rozhodnutí současného šéfa Bílého domu. Obnovil by například členství USA ve Světové zdravotnické organizaci (WHO), která podle Trumpa v době pandemie selhala. USA by se pod Bidenovým vedením mohly za určitých podmínek vrátit k jaderné dohodě mezi světovými mocnostmi a Íránem. Trump od ní odstoupil a na Teherán uvalil tvrdé ekonomické sankce.

Biden by zrušil jednostranná cla s Čínou. Americké velvyslanectví v Izraeli by ponechal v Jeruzalémě. Vrátit ambasádu zpět do Tel Avivu, odkud ji nechal přesunout Trump, by podle Bidena mírovému procesu neprospělo. Při vyjednáváních mezi Izraelem a Palestinou by Biden zřejmě usiloval o návrat k tradiční pozici nestranného prostředníka.

Boj s rasovými nerovnostmi

V této věci se ostře vymezil vůči Trumpovi, kterého viní z rozdmýchávání rasových nepokojů v zemi. Biden představil plán, který předpokládá podporu malým podnikatelům z řad Afroameričanů i dostupnější bydlení pro příslušníky menšin. Jak také uvedl v poslední předvolební debatě kandidátů, snažil se změnit zákony o trestech za drogy, které neúměrně poškodily Afroameričany.

Migrační politika

Zvýšil by limity pro přijímání přistěhovalců, posílil by financování azylových soudů a zastavil by oddělování dětí od rodičů, kteří se do USA snaží proniknout nelegálně. Vyčlenil by čtyři miliardy dolarů na pomoc středoamerickým státům Salvadoru, Guatemale a Hondurasu, z nichž je migrace do USA nejsilnější.

Zbraně

Navrhl zákaz útočních zbraní, je pro větší kontrolu. Usnadnil by žalování výrobců a prodejců zbraní z nedbalosti