Video placeholde

Šikana zabíjí: Matka zveřejnila video postiženého syna, který chce zemřít kvůli výsměchu svých spolužáků

Je mi devět a chci se zabít. Tak by se dal v jedné větě shrnout obsah videa, které pořídila matka devítiletého Quadena z australského Brisbane. Chlapec trpící poruchou růstu na něm hystericky pláče v autě a prosí, ať jej někdo bodne do srdce a zabije. Šikanu, kterou dennodenně zažívá, už nedokáže dál snášet. Důvod, proč Yarraka Baylesová zveřejnila tak osobní moment svého syna, je zcela prostý. Nedokáže mu od bolesti, kterou prožívá, nijak ulevit. Rozhodla se tak skrze emotivní video apelovat na všechny rodiče a učitele, kteří mohou malé tyrany alespoň trochu usměrnit. Šikana totiž zabíjí.

Quaden trpící genetickou vadou známou jako dwarfismus nebo nanismus se pro svůj neobvyklý vzhled stal příliš snadným terčem. „Děti na něj pokřikují, nadávají mu, zesměšňují ho. Můj syn proto do školy chodí nerad a po návratu domů často pláče,“ říká Baylesová.

Všechny dosavadní situace se snažila držet v soukromí, ale tentokrát byla odhodlaná jednat. „Právě jsem vyzvedla svého syna ze školy, byla jsem svědkem jeho šikany. Zavolala jsem ředitelce a chci, aby lidé věděli, jaké má šikana důsledky. Tohle je to, co dětem dělá,“ uvedla na začátku pětiminutového videa, které již během prvních dvou dní zaznamenalo přes tři miliony zhlédnutí. „Prosím, vzdělávejte své děti, rodiny a přátele,“ vyzývá Yarraka Baylesová.

Malý Quaden o smrti mluvil již několikrát. Poprvé se chtěl zabít již před třemi lety, kdy mu bylo pouhých šest. „Byla jsem totálně v šoku. Vůbec by mě nenapadlo, že tak malé dítě tuší, co je to sebevražda. Vysvětlovala jsem mu, že jakmile odejde, už se nikdy nevrátí,“ říká smutná matka. Kromě šikany zasáhla Quadena také smrt jeho dědečka a malého nevlastního bratra, který se narodil mrtvý. „Myslel si, že když odejde do nebe, bude moct být opět s nimi,“ dodala.

Mluvit veřejně o své bolesti a trápení vnímá Yarraka Baylesová jako svou povinnost ve snaze pomoci dalším případným obětem šikany.