Video placeholde

Zkušební test japonských mečů v Praze: Babiš s Okamurou nepřišli…

V sobotu jsem se byl podívat na neobyčejně zajímavou akci – na průvod samurajů Prahou, který byl zakončený malou show s meči na Strahově. Pan Jakub Zeman, který je duší akce a jedním z nejvýznačnějších reprezentantů kultury japonského meče u nás, při show předvedl sekací zkoušku japonským mečem. Nepostupoval však při testování podle klasické japonské císařské technické normy, ale sekal rohože. Proč asi?

Jakub Zeman (* 1975), který akci pořádal a byl jejím hlavním aktérem, byl lektor a později kurátor Asijských sbírek Národní galerie. Pracuje jako tlumočník, překladatel, člen odborné komise  Asociace starožitníků a přednáší Asijské umění v rámci Rudolfinské akademie. Je jedním ze zakládajících členů Czech tóken kai (České společnosti japonského meče) a předseda její pražské pobočky. Vede  dódžó Hakuzan v Praze, v červnu 2012 uspořádal v Praze první soutěž v sekání japonským mečem Tamešigiri taikai a mnoho dalšího. Takže toho o mečích opravdu hodně ví, a jak vidíte na videu, i umí.

Na konec show jsem se jej zeptal, proč porušili tradiční císařskou technickou normu testování mečů a sekali rohože, omote, místo aby pozvali pana premiéra Andreje Babiše. V Japonsku se do reforem Meidži v 19. století zkoušely katany přesekáváním grázlů. Pan Zeman to na závěr videa vysvětluje. Když jsem však byl na cestě domů, napadlo mě, že jsem nepoložil klíčovou otázku. Proč tam nebyl známý český politik, který má nesporně velký zájem o šíření japonské kultury u nás? Takže prosím pana Tomia Okamuru, aby se na příští ročník testování japonských mečů dostavil osobně se všemi poslanci SPD a zastoupil rohože.