Video placeholde

Romové dnes slaví svůj mezinárodní den. Představují své hrdiny a vzpomínají na Věru Bílou

Galavečerem v pražském divadle Archa vyvrcholí dnes letošní oslavy Mezinárodního dne Romů, který připadá na dnešek. Na všech akcích několikadenního programu pořadatelé zavzpomínali na zpěvačku Věru Bílou, která v březnu zemřela ve věku 64 let. Označili ji za nekorunovanou královnu romské muziky.

"Věra Bílá skrze svou hudbu rozdala za svůj život lidem obrovské množství radosti a inspirace, naprosto přirozeně propojovala světy Romů a neromů. Dosáhla takových uměleckých úspěchů, že na ni s úctou vzpomínala všechna velká světová média. Nenechala se zlomit ani svým pádem na dno, ani životními tragédiemi, které ji potkaly," řekl ředitel pořádající organizace Ara Art David Tišer.

Bílá se měla původně stát hlavní tváří letošních oslav, kde měla vystoupit na koncertu s Janem Bendigem a Milanem Krokou. Společně nazpívali novou píseň Mek som adaj (Ještě jsem tady), která měla doprovodit zpěvaččin návrat ke koncertování. Bílá patřila k nejvýraznějším romským osobnostem a hvězdám etnické hudby. V cizině byla známější než v Česku, dokázala tam vyprodat velké koncertní sály. V životě zažila pád z vrcholu na dno. Zemřel jí syn i manžel, zadlužila se, hrála na automatech, žila v ubytovně. Letos se měla po 15 letech vrátit na pódia.

Vzpomínka nebude chybět ani na dnešním galavečeru, na kterém vystoupí Milan Kroka Live Band, Gejza Horváth, Filip Gondolán, Pavlína Matiová a další romští umělci. Hostem bude zpěvačka Helena Zeťová. Počtvrté se bude udělovat Cena Mileny Hübschmannové za zvláštní přínos pro romský jazyk. Křtít se má také kniha Amendar, která představuje dvě stovky významných Romů a Romek.

Mezinárodní den Romů se slaví od roku 1990. Připomíná první mezinárodní setkání romských představitelů, které se konalo 8. dubna 1971 nedaleko Londýna. V dalších dnech se pak uskutečnil v Británii první romský kongres, na němž vznikla Mezinárodní romská unie. Účastníci ze 14 zemí včetně tehdejšího Československa na něm přijali romskou hymnu a vlajku.

Romové jsou nejpočetnější národnostní menšina v Česku. Podle odhadů z vládní zprávy jich v zemi žije 240.300. Představují tak zhruba 2,2 procenta obyvatel republiky. V Evropě je kolem 11 milionů Romů, z nich šest milionů v EU. Například na Slovensku tvoří Romové devět procent obyvatel.

Pražské oslavy Mezinárodního dne Romů probíhají od čtvrtka 4. dubna do pondělí 8. dubna. Kompletní program oslav je dostupný na www.mezinarodnidenromu.cz.