Video placeholde
Peter Bažo - Rom z Chanova, který v seriálu Most! hraje Jožu ze snědé tísně
Peter Bažo - Rom z Chanova, který v seriálu Most! hraje Jožu ze snědé tísně
Peter Bažo - Rom z Chanova, který v seriálu Most! hraje Jožu ze snědé tísně
Peter Bažo - Rom z Chanova, který v seriálu Most! hraje Jožu ze snědé tísně
Peter Bažo - Rom z Chanova, který v seriálu Most! hraje Jožu ze snědé tísně
5
Fotogalerie

Joža z Mostu!: Jsem Cikán a neurazím se, když mi někdo řekne Rom. A stejně by to mělo být i naopak!

Je jediným obyvatelem Chanova, který si zahrál významnější roli v seriálu Most! Peter Bažo hraje po boku Zdeňka Godly a dalších chanovského Roma Jožu. Ostatní včetně představitele Franty pocházejí z Chomutova. Při setkání jsme si povídali nejen o seriálu Most!, ale i o životě v Mostě, Chanově a o rozdílech mezi slovem Rom a Cikán. Podívejte se na celý rozhovor v úvodu článku.

Sedmapadesátiletý Peter Bažo je Rom z Chanova, jenž tu vede fotbalový klub, bojuje za lepší život na nechvalně proslulém sídlišti a dvanáct let je členem romských hlídek, které mají za úkol prevenci kriminality. Scházíme se na 1. náměstí, obklopeni funkcionalistickou a brutalistní architekturou. A na rozhovor jdeme do hotelu Cascade, jemuž ale nikdo neřekne jinak než Murom. Právě tady nocoval štáb seriálu, když tu před dvěma lety filmoval. Dnes tu v restauraci usedáme s panem Bažou.

Peter Baža byl u toho, když Jan Prušinovský přijel poprvé do Chanova s tím, že by tam chtěl natáčet. Pozval tedy režiséra do fotbalového klubu FK Chanov Avr, který tu několik let provozuje pro místní děti, a ten mu na oplátku nabídl roli Joži, jedné ze seriálových romských autorit, jíž se zalíbí myšlenka Snědé tísně. Navíc je jedním z mála Mostečanů ve významnější roli. Kromě chanovského komparsu v hromadných scénách je většina Romů ze sousedního Chomutova (stejně jako seriálový Franta Zdeněk Godla).

„Ze začátku jsem si připadal strašně blbě, nejsem žádný herec. Ale nakonec jsem za seriál vděčný. Myslím si, že Chanov vystihl přesně, i když jsou některé scény samozřejmě přehnané, aby to byla drsná komedie,“ vzpomíná na natáčení Peter Bažo. Nedá mi to a v návaznosti na kontroverzi, již výrokem o Cikánech vzbudil Zdeněk Godla (v jednom z rozhovorů se o sobě vyjadřoval jako o Cikánovi a po intervenci jednotlivců i serveru Romea.cz se na sociálních sítích omluvil s tím, že dosud rozdíl mezi označením Rom a Cikán nevnímal, pozn. red.), se zeptám na jeho názor. Pan Bažo se lehce nadzvedne v křesle a spustí: „Heleďte se, mně to přijde úplně zbytečný. Ať si každej o sobě říká, co chce. Já jsem cigán a určitě se neurazim, když mi někdo řekne, že jsem Rom, a stejně by to mělo být naopak. Mám pocit, že hnutí Romea rádo řiká lidem, co by měli dělat, ale to ničemu nepomůže. Naopak tenhle seriál spojuje v Mostě manoritu s minoritou jako máloco. Pozoruju to na sobě i ve svém okolí, že se k sobě lidé chovají lépe,“ dodává rozohněně. A za pravdu mu dal i herec Martin Hofmann, představitel Luďana, který o seriálu od začátku mluvil jako o mostě mezi lidmi. 

Slavný Franta ze seriálu Most!: Mám v rodině Messiho! Zaujal kouče Bohemky >>>

Obsáhlou reportáž o tom, jak se dnes žije lidem v Mostě, najdete v Reflexu číslo 7, který vychází ve čtvrtek 14. února 2019.

Reflex 07/2019Reflex 07/2019|Archív