Ikea

Ikea Zdroj: YouTube.com

IKEA překvapila zábavnou reklamou na katalog. Dělá si legraci z Applu

Grafickou čistotou, světle laděnými barvami a hlavně technologickým pokrokem se nás tradičně ve svých reklamách snaží nalákat firma Apple. Nyní ji však kouzelně paroduje IKEA, která svou „revolucí“ láká k obyčejnému prohlížení BookBooku - tedy katalogu pro rok 2015.

„Systém je zabezpečen hlasovým bezpečnostním kódem,“ říká medový hlas, a na videu je přitom vidět cizí ruka, která po katalogu „šátrá“. „Ne, to je moje,“ ozve se majitel. Další příklad: „Chcete-li z katalogu cokoli sdílet, doslova to sdílejte,“ a ruce, které si BookBook prohlížejí, katalog IKEY předají dál.

IKEA se tak zařadila svou reklamou mezi ty velmi povedené, legraci si dělá opravdu ze všeho, co Apple s oblibou u svých elektronických zařízení používá. Dalo by se říci, že jej IKEA i předčila, protože jejich „přístroj“ nepotřebuje žádnou baterii ani elektrický zdroj.

V kontextu videa, které nedávno IKEA publikovala, je zajímavá také informace, kterou před několika dny otiskl server slrlounge.com. Ten totiž vůbec poprvé odhalil tajemství IKEA katalogu – většina obrázků, které v něm jsou, vytvořili její pracovníci v počítači, nikoli v ateliérech, jak by se mohlo na první pohled zdát.

V roce 2004 podle zmíněného serveru IKEA vytvořila první produkt, který byl prezentován pouze v počítačové digitální verzi. „Podívali jsme se na fotografie, a řekli jsme si, že prostě nejsou dostatečně dobré, říká muž z grafického týmu IKEY a IT, Martin Enthed. Od roku 2004 je tedy obsah katalogu IKEA převážně tvořen digitálními 3D compository.