Vlna polévání se vodou samozřejmě zaujala i JXD

Vlna polévání se vodou samozřejmě zaujala i JXD Zdroj: Archív

JIŘÍ X. DOLEŽAL: Jak jsem poléváním bojoval proti zákeřné nemoci

Vlna polévání se vodou samozřejmě zaujala i mne. A tak jsem se pokusil do akce zapojit. Moc to bohužel nevyšlo.

Když začala kampaň „polij se vodou za nemocné“, moc jsem nechápal. Až později jsem si v novinách přečetl, že si člověk může vybrat – buď se poleje vodou, nebo pošle na konto na pomoc nemocným sto dolarů. Polévat jsem se nechtěl, ale zapojit ano – tak že pošlu pětikilo. Nejsem americká celebrita, na mne je sto dolarů moc.

I sedl jsem k počítači a začal hledat. Našel jsem kvanta celebrit, které se polily. Některé tak slavné, že jsem nikdy předtím neslyšel jejich jméno. Ale ani po několika hodinách hledání se mi na českém internetu nepodařilo najít to číslo konta, na které se mají posílat prachy. A nedočetl jsem se o tom, že by nějaká česká celebrita nebo pseudocelebrita nemocným přispěla.

Takže shrnuto: Na ALS (amyotrofická laterální skleróza) se všichni zviditelnili, všechny rádobyhvězdičky si polily hlavu vodou, ale nemocným u nás nejspíš nepřispěl vůbec nikdo, protože nikde není zveřejněno konto, kam peníze posílat. Nejde o charitu, ale o čistou exhibici. Což mne tak rozesmutnilo, že jsem se polil taky…

Video placeholde
JXD: Jak jsem poléváním bojoval proti ALS • Reflex.cz