Abby Martinová

Abby Martinová Zdroj: YouTube.com

Moderátorka Putinovy televize kritizovala v přímém přenosu invazi na Krym

Přední moderátorka Abby Martinová dala v ruské státní televizi RT v přímém přenosu najevo nesouhlas s ruskou invazí na Krym. Za kritiku invaze už vyhodili i jednoho profesora.

Američanka Abby Martinová v pondělí na závěr svého pořadu Breaking the Set prohlásila, že by chtěla říci několik slov o probíhající politické krizi na Ukrajině a vojenské operaci Ruska na Krymu. „Jen proto, že pracuji zde, na RT, ještě neznamená, že nejsem nezávislá,“ řekla.

„Zdůrazňuji, že jsem kategoricky proti jakémukoliv vměšování se do vnitřních záležitostí suverénní země. To, co udělalo Rusko, je špatné,“ prohlásila moderátorka. Ve svém pořadu vojenskou agresi Ruska nehodlá obhajovat. Její šéfka prohlásila, že Abby se stala obětí „americké propagandy“, ale že s ní nadále počítá.

„Soucítím se všemi Ukrajinci, kteří jsou skutečnými poraženými v této partii světových velmocí,“ řekla. Jak vedení stanice na její projev před kamerami reagovalo, není známo.

Proti ruské vojenské akci na Krymu se postavil i ruský profesor historie Andrej Zubov ze Státního institutu mezinárodních vztahů v Moskvě (MGIMO). V pondělí v listu Vedomosti zveřejnil text, ve kterém situaci na poloostrově přirovnal k březnu 1938, kdy Hitler okupoval Rakousko. Z institutu byl hned vyhozen.

Mnoho Rusů sdílí Putinův názor, že nejvíce pyšni mohou být na sovětské vítězství ve druhé světové válce. Vláda je také velice citlivá na jakékoli přirovnání Sovětského svazu k nacistickému Německu. „MGIMO je institut ministerstva zahraničí a můj názor byl v rozporu s ministerstvem,“ řekl Zubov. „Takové řešení jsem čekal. Ale považoval jsem za svou povinnost říci, co si myslím. To jsem také udělal,“ dodal.