Video placeholde
TipEx: BUSTA RHYMES
Socha Davida Černého v klipu amerického rappera Busta Rhymese
David Černý
Nejznámější díla Davida Černého
Nejznámější díla Davida Černého
9
Fotogalerie

Pražská socha Davida Černého se objevila ve videoklipu známého amerického rappera

Mechanickou hlavu Franze Kafky od výtvarníka Davida Černého, která stojí před pražským obchodním centrem Quadrio od roku 2014, obdivují každý den jak místní, tak turisté z celého světa. Do svého videoklipu si ji nyní vybral také známý newyorský rapper Busta Rhymes.

Tvář spisovatele Franze Kafky v klipu díky filmovým trikům nahradil obličej Busta Rhymese a na rozdíl od té původní, umí ta americká i zpívat. Zatímco choreografii pohybu Franze Kafky vymýšlí a nastavuje sám David Černý, tvář Busta Rhymese rozhýbaly vizuální efekty.

Své o tom ví Vladimír Valovič, který dlouhodbě působil jak v českých, tak i ve světových VFX studiích a dnes vede svou vlastní akademii. "Celý záběr je pravděpodobně zpracovaný z fotografie pražské busty, což je dobře patrné například z vlajek, které jsou na každém záběru identické a vlají pokaždé stejně. Při důkladnějším zkoumání si také lze všimnout, že slunce se v budově odráží v teplých tónech, což značí pořízení snímku během jeho západu, zatímco se záběr odehrává za bílého slunného dne," zhodnotil českou část videoklipu Valovič a dodává: "Ve studiu byl vytvořen model hlavy rappera ve 3D, který byl následně rozřezřezán a znovu poskládán po vzoru sochy Černého. Zpěv je potom dílem animace."

Videoklip byl na YouTube.com přidán poslední listopadový den a zatím ho vidělo necelých 380 tisíc lidí.

Sochu Franze Kafky vyrobila na zakázku a podle návrhu Černého společnost Deimos, která se specializuje především na modernizaci výroby automobilek a jejich subdodavatelů. Blyštivou sochou, která sklízí obdiv po celém světě se ale příliš nechlubí. „To, že umíte udělat super hlavu, vám robotickou linku nepostaví. Snažíme se to dokonce v marketingu potlačovat. Když budeme vypadat jako umělci, nikdo nám neuvěří, že umíme udělat linku, na které jezdí Jaguary a Porsche,“ řekl pro server iDnes.cz Vladislav Němec, ředitel společnosti Deimos.