Vizualizace budoucích domů

Vizualizace budoucích domů Zdroj: The Guardian

Takto vypadá "tisk" základů domu
2
Fotogalerie

Nizozemsko se stane první zemí, kde se bude žít v domech z 3D tiskárny

Nizozemské město Eindhoven se stane vůbec prvním místem na světě, kde budou stát domy vytvořené ve 3D tiskárně. Podle tvůrců projektu se tento způsob stavění stane revolučním krokem v architektuře a stavebnictví.


Prvních pět domů „nové generace“ bude pronajato podle deníku Guardian již příští rok. Domy budou poměrně malé – budou sestávat pouze ze dvou místností, kuchyně a koupelny. I tak ale Projekt Milestone již našel svou cílovou skupinu. Podle Guardianu se již ozvalo více než dvacet rodin, které chtějí v domcích bydlet.

Domky ze 3D tiskárny mají vyřešit i další problém, s nímž se momentálně potýká holandské stavebnictví, a tím je katastrofální nedostatek řemeslníků. Mezi profesemi, které jsou vyloženě nedostatkové, patří kvalitní zedníci, ale také elektrikáři či krytináři. Manažer firmy, která výstavbu plánuje, chce také metodou 3D bydlení šetřit životní prostředí. Podle Rudyho van Gurpa nebude nutné při výrobě těchto stavení používat takové množství cementu. Gurp si také pochvaluje spolupráci s eindhovenskou technickou univerzitou, která jim poskytla při vývoji potřebnou spolupráci.

3D „tiskárna“ však již nebude vůbec tiskárna, ale spíše obří robotický stroj, který bude podle navrženého projektu vytvářet cementovou konstrukci. Cement bude již speciálně upravený, bude mít údajně „konzistenci smetany“. „Cementu nepoužijeme více, než bude nutné,“ uvedl Van Gurp. I další součásti domu budou vytvořeny robotickou tiskárnou, jako například elektroinstalace nebo potrubí.

Projekt však má i své odpůrce, kteří jsou zastánci konvenčních metod ve stavebnictví. Na otázku, zda by ředitel projektu Van Gurp chtěl v takovém domě bydlet, odpověděl: "Jsou na mě příliš malé, mám tři děti, takže první typ tohoto bydlení by pro nás byl příliš malý. Ale až budou ty domy obrovské, tak ano, proč ne."