Na severu Austrálie se požáry objevují v průběhu celého roku, každoročně tu shoří až 50 % vegetace

Na severu Austrálie se požáry objevují v průběhu celého roku, každoročně tu shoří až 50 % vegetace Zdroj: Profimedia.cz

Ptačí žháři: Proč dravci v Austrálii záměrně zakládají a rozšiřují požáry

Když hoří buš, draví ptáci se slétají na hostinu. Ohně se nebojí, naopak jej sami záměrně roznášejí. Severovýchodní oblasti Austrálie jsou proslulé opakovanými požáry buše – nikde jinde na světě nehoří tak často jako právě tady. Zdejší vegetace se jim přizpůsobila, mnohé druhy rostlin by bez "křtu" ohněm nevyklíčily. Oheň jim také připraví prostor k růstu, prosvětlí buš a zásobí půdu minerálními látkami.

Většina požárů tu vzniká samovznícením, lidé na nich mají jen malý podíl. Nedávno se však ukázalo, že existuje ještě jeden viník. 

Neuvěřitelné legendy domorodců: Pověra, nebo fakt?

Původní domorodí obyvatelé, kteří v oblasti žijí v těsném vztahu s přírodou více než 40 tisíc let, vzniku i významu požárů rozumí. Vztahují se k nim proto i mnohé z jejich legend a tradičních rituálů. V nich se jako strůjci a šiřitelé požárů objevují i draví ptáci. Ti podle domorodců záměrně přenášejí oheň na místa, kde dosud nehoří. Etnografové studující život a zvyky Austrálců to ovšem považovali za pověru.

Teprve nedávno se jeden z etnografů, který je zároveň nadšeným ornitologem, rozhodl zjistit, co je na domorodých legendách pravdy. Několik let sbíral v komunitách původních obyvatel pověsti a informace o tomto nezvyklém chování dravců a nakonec přistoupil k praktickému pokusu. Ve spolupráci s domorodci zakládal v loňském roce v buši kontrolované požáry a sledoval, co se stane. Byl tak jedním z prvních vědců, který zkombinoval etnografická a ornitologická studia. A vůbec prvním, který pozorování domorodců na konci loňského roku vědecky potvrdil.

Opečená kořist

Ukázalo se, že nejméně tři druhy australských dravců požáry aktivně a záměrně šíří. Na prvním místě je luňák hnědý, který žije i u nás. Žhářem je také zdejší raroh proměnlivý a luňák hvízdavý. Tito dravci využívají toho, že oheň vyhání z úkrytů drobné živočichy - savce, plazy a hmyz. Za snadnou kořistí se k ohni slétají v celých hejnech a loví v těsné blízkosti plamenů. Mnozí pak ještě po požáru sbírají živočichy, kteří nestačili utéct a zůstali na spáleništi.

Jak přesně dravci šíří požáry? A kteří dravci tohle dovedou? Dočtěte si článek na abicko.cz >>>