Whale watching je oblíbenou zábavou obdivovatelů velryb

Whale watching je oblíbenou zábavou obdivovatelů velryb Zdroj: Wikipedia, Wwelles14

Whale watching: Fascinující záběry velryb z dronů pomohly vědcům odhalit tajemství svlékání z kůže

Pozorování velryb neboli whale watching z lodní paluby není snadné a často ani přesné. Vědcům dnes naštěstí pomáhají drony, právě díky nim odhalili i tajemství velrybího "převlékání".

Velryby obecně patří přes svou velikost k nejméně prozkoumaným živočichům na světě. Jejich sledování ztěžuje nejen skutečnost, že žijí v otevřeném oceánu, ale také to, že většina z nich nežije na jednom stálém místě, ale migruje na dlouhé vzdálenosti. Mají svá místa, kde se setkávají samci se samicemi, jiná místa, kde se rodí mláďata a další, kde nacházejí nejvíc potravy.

Drony odhalily velryby při svlékání

Kratší cesty podnikají velryby grónské, jejichž areál rozšíření je omezen na arktické vody. Přesto i ony mají svá místa, kam připlouvají za potravou nebo bezpečná útočiště, kde rodí mláďata. Navíc se, jak jste se mohli dočíst v ABC 8/2018, pravidelně vracejí do mělkých průlivů, fjordů a zátok, kde se zbavují staré pokožky. A zatímco domorodí Inuité o tomto zvyku velryb vědí už dávno a znají místa, kam se pravidelně vracejí, vědci se s tímto velrybím zvykem seznámili teprve nedávno.

Jak drony vědcům pomáhají? Dočtěte si článek a podívejte se na další videa velryb ZDE >>>