"Skotský ledovec" roztál posedmé za 300 let

"Skotský ledovec" roztál posedmé za 300 let Zdroj: BBC

"Skotský ledovec" roztál posedmé za 300 let
"Skotský ledovec" roztál posedmé za 300 let
3
Fotogalerie

Britská obdoba krkonošské mapy republiky roztála. Stalo se to posedmé za posledních 300 let

Ve Velké Británii včera roztál 11 let starý sníh, který se držel v britském třetím nejvyšším pohoří. Sníh byl známý pod názvem Sphinx a byl vůbec nejdéle držícím sněhovým kusem, který kdy vědci zaznamenali. Českému čtenáři může příběh roztátého Sphinxe připomenout pověstnou krkonošskou „mapu republiky“, která se nachází v Krkonoších na úpatí Studniční hory.

Podle meteorologů, kteří kvůli neobvyklé události prohledali archivní záznamy, se za posledních tři sta let stalo pouze sedmkrát, že by sněhový kus na hoře Garbh Chorie Mór ve skotském pohoří Braeriach roztál. Sphinx byl také známý pod názvem „Skotský ledovec“, jemuž tak přezdívali místní i turisté. Naposledy tento pomyslný ledovec roztál v létě roku 2006.

Minulý týden navíc roztála další sněžná plocha, která se ve skotském pohoří nacházela – na hoře Aonach Beag roztál podobně známý „ledovec“, který se však nepyšnil žádnou lidovou přezdívkou. Meteorologové uvedli, že za posledních 11 let je to poprvé, kdy v oblasti skotského pohoří nevydržel žádný netající sníh.

Klíčovým faktorem, jenž hrál roli v tání jindy netajících sněhů, byla podle klimatologů mírná a mokrá zima, která ledovcům nedávala příliš velké šance „přežít“. V srpnu navíc roztály jindy netající sněhové plochy i na britské nejvyšší hoře Ben Nevis.

Loňská zima byla na sníh velmi chudá. Pocítili to návštěvníci četných lyžařských středisek, kteří označili průběh sezóny za „výzvu“, jíž bude nutné čelit. Sněhové srážky byly v horách totiž nejnižší za uplynulých 10 let.