Dát si dvacet? Ženy potřebují o dvacet víc.

Dát si dvacet? Ženy potřebují o dvacet víc. Zdroj: Profimedia.cz

Rozdíly v namáhání mozku: Ženy potřebují více spánku než muži

Britský deník Independent uveřejnil výsledky studie, z nichž plyne, že ženy středního věku potřebují více spánku než stejně staří muži. Důvod je podle vědců v tom, že ženy mají tendenci mozek přes den více namáhat, a proto se také zotaví za delší dobu.

Ženy mají tendenci si dopřávat více spánku, protože práce jejich mozků je komplexnější, a mozek tím pádem potřebuje více času na zotavení. Vědci z Centra pro výzkum spánku při Loughboroughské univerzitě nyní zjistili, že rozdíl, který je potřeba pro mužský a ženský spánek při relativně srovantelném věku, je 20 minut. Výzkum vědci prováděli na dvou stech deseti mužích a ženách.

“Jedna z nejdůležitějších funkcí mozku je schopnost regenerace,” uvedl autor studie Jim Horne pro britský deník Independent, který je zároveň bývalým ředitelem Centra pro výzkum spánku. “Během spánku se cortex, tedy část, která je odpovědná za naši paměť, řeč a tak dále, uvolní a přepne se do zotavovacího módu. A čím intenzivněji mozek přes den používáte, tím více času pak potřebujete na zotavení,” uvádí Horne. Ženy mají sklon k multi-taskingu, jsou tedy spíše než muži schopny dělat několik věcí najednou. Vědci také upozorňují, že z nedostatku spánku ženy mohou také onemocnět různými psychickými poruchami, stresem nebo depresemi.