NASA objevila na snímcích Marsu nový kráter, před dvěma lety tam ještě nebyl

NASA objevila na snímcích Marsu nový kráter, před dvěma lety tam ještě nebyl Zdroj: NASA

NASA objevila na snímcích Marsu nový kráter, před dvěma lety tam ještě nebyl

Vědci při prohlížení snímků z družice Mars Reconnaissance Orbiter objevili nový kráter, který při srovnání se snímky z roku 2012 na svém místě ještě nebyl.

Novou jizvu na tváři Marsu objevil vědec Bruce Cantor z Malin Space Science Systems, když dával dohromady týdenní zprávy o počasí na Marsu. Při hledání prachových bouří si Cantor na snímku všiml neobvyklé tmavé tečky. Na snímcích stejné oblasti z roku 2012 však nic podobného nenašel.

„Hledal jsem něco jiného,“ řekl Cantor, „dělal jsem obvyklou kontrolu počasí a cosi upoutalo mou pozornost. Vypadalo to jako černá tečka s paprsky vycházejícími z centrálního místa.“

Nový kráter má průměr kolem 50 metrů a vznikl dopadem tělesa o velikosti přibližně osobního automobilu. Podobně velký objekt explodoval vloni nad ruským Čeljabinskem, při výbuchu byly poškozeny stovky budov, tlaková vlna rozbila okna v okruhu několika kilometrů a více než 1000 lidí bylo zraněno. Atmosféra Marsu je ale mnohem řidší než zemská, a není tedy schopna takto velké těleso zastavit.