Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Budoucnost již dnes? Američtí vědci se pokusili vyléčit slepotu úpravou DNA

Úpravu genetického kódu uloženého v DNA pomohl dostat do povědomí širší veřejnosti například dnes již kultovní sci-fi snímek X-Men. Od jeho premiéry ale uplynula už téměř dvě desetiletí a věda se za ty roky výrazně posunula. Dokazují to vědci z Casey Eye Institute na Oregon Health & Science University v Portlandu. Ti minulý týden poprvé použili nástroj CRISPR, který má sloužit k editaci DNA. Pokusili se tak vyléčit slepého člověka.

Může trvat až měsíc, než se ukáže, zda operace pomohla k obnově zraku či nikoliv. Pokud pak budou lékaři spokojeni s prvními výsledky, plánují stejnou proceduru vyzkoušet na 18 dětech a dospělých. „Doslova máme potenciál k tomu, abychom slepým lidem umožnili vidět,“ vysvětloval pro agenturu Associated Press Charles Albright, vedoucí výzkumu společnosti Editas Medicine. Ta na projektu spolupracuje s firmou Allergan.

Novým způsobem úpravy DNA se zabývají i další nemocnice. Jednou z nich je Massachusetts Eye and Ear v Bostonu, kde pracuje doktor Jason Comander. Podle něj použití CRISPRu značí novou éru ve zdravotnictví, díky ní má být editace genetického kódu mnohem snazší a efektivnější.

Průběh operace

Operace probíhá v celkové anestezii a trvá zhruba hodinu. Jedná se v podstatě o zavedení tuby šířky lidského vlasu pod sítnici, která doktorům umožní do oka nakapat 3 kapky tekutiny obsahující nástroj CRISPR. Cílem je editace nebo smazání mutace způsobující slepotu. „Úprava je permanentní, a protože zde nedochází k buněčnému dělení, měla by vydržet po celý život pacienta,“ popisoval doktor Eric Pierce.

Lékaři si novou metodu pochvalují, samotná operace očí je navíc údajně nízkoriziková. Genová editace s sebou ale nese i možné komplikace. Pravděpodobně největší potenciální nebezpečí představuje přesnost CRISPRu, teoreticky by totiž mohlo dojít k nechtěné změně jiného genu. Zúčastněné společnosti však o možném problému vědí a prý se postaraly o jeho minimalizaci.

Starší způsob genové editace

O úpravu DNA v lidském těle se lékaři poprvé pokusili už před 3 lety v roce 2017, použili přitom starší nástroj zvaný „zinkový prst“ (zinc fingers). Metodu vědci nezavrhli, naopak. Biotechnologická společnost Sangamo Therapeutics z Kalifornie ji testuje a snaží se ji využít k léčbě metabolických onemocnění.