ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Reuters

Zdevastované město Borodjanka. (7.4.2022)
Zdevastované město Borodjanka. (7.4.2022)
Zdevastované město Borodjanka. (7.4.2022)
Zdevastované město Borodjanka. (7.4.2022)
Zdevastované město Borodjanka. (7.4.2022)
13
Fotogalerie

Obrovské zásoby uranu nebo potraviny pro půl miliardy lidí. O co všechno se válčí na Ukrajině?

Ruský útok na Ukrajinu nemusí být motivován pouze politickými cíli, ale také cíli ekonomickými – kontrolou nad rozsáhlým nerostným bohatstvím Ukrajiny, které je jedno z největších v Evropě. Na Ukrajině leží nejbohatší známá evropská ložiska uranu, jsou tam i největší ložiska železné rudy v Evropě a ukrajinská pole by dokázala uživit odhadem až 600 miliónů lidí. Případnou kontrolou nad takovým přírodním bohatstvím by Rusko silně posílilo svou pozici ve světě zápasícím o nerostné a potravinové zdroje.

Mezi další významná ložiska nerostných surovin na Ukrajině patří ložiska titanu (druhé největší v Evropě); co se týče železné rudy, Ukrajina má větší odhadované zásoby než Kanada nebo USA. U produkce kovu potřebného pro elektroniku gallia je Ukrajina na 4. místě ve světové produkci. Na Ukrajině se nachází také velká ložiska manganu (odhadem 12 % světových zásob).

Ukrajina je vysoce průmyslovou zemí – základy byly položeny v dobách Sovětského svazu a země z nich dodnes těží. Například ve výrobě amoniaku je Ukrajina na prvním místě v Evropě. Amoniak je potřeba k výrobě dusíkatých hnojiv pro zemědělství. Země je na 12. místě ve světě ve výrobě oceli apod.

Ukrajina je přitom také 5. největší exportér pšenice na světě a čtvrtý největší exportér ječmene, u vývozu kukuřice zaujímá 5. místo. Mezi další produkty, u kterých je Ukrajina světovou jedničkou, patří vývoz slunečnicového oleje, což už například pociťují v sousedním Německu, kde silně roste jeho cena a v některých oblastech je ho již nedostatek.

Omezení či zastavení dodávek potravin a rostlinných produktů z Ukrajiny vyvolává vážné problémy na Blízkém východě, v Africe, ale také v Evropě. Ukrajinské zemědělství profituje z tzv. černozemě, velmi úrodné půdy, která se nachází převážně na východ od řeky Dněpr.

V rámci současné ekonomické války mezi Západem a Ruskem představuje ukrajinské nerostné bohatství, zemědělská výroba a průmysl významný faktor, jenž může ukazovat na to, že ruské cíle nemusí být jen politického rázu – sen Kremlu o spojení obou národů a sjednocení v novém „ruském světě“ může mít vysoce pragmatické a ekonomické zájmy. Ovládnutí nerostného a zemědělského bohatství Ukrajiny ruskou armádou může velmi silně oslabit EU a vyvolat ve světě velké společenské změny. 

V souvislosti s tím je dobré zmínit, že podle názorů polsko-amerického politologa Zbigniewa Brzezinského, poradce amerických prezidentů Jimmyho Cartera a Baracka Obamy, se Rusko nemůže stát světovou velmocí, dokud neovládne Ukrajinu. A jak také napsal Brzezinski ve své knize Velká šachovnice: „Mocnost, která ovládá Eurasii, by vládla třemi nejpokročilejšími a ekonomicky nejproduktivnějšími oblastmi. Pouhý letmý pohled na mapu též napovídá, že nadvláda nad Eurasií by téměř automaticky měla za následek podřízenost Afriky, což by Západní polokouli a Oceánii stavělo na místo geopoliticky okrajové části tohoto centrálního světového nadsvětadílu. Okolo 75 % světové populace žije v Eurasii a taktéž je tam většina světového fyzického bohatství, jak v jeho podnicích, tak pod povrchem její půdy. Eurasie čítá 60 % světového HDP a okolo 3/4 známých světových energetických rezerv.“ (Velká šachovnice: K čemu Ameriku zavazuje její globální převaha, česky 1999.)

Zdá se, že ruské vedení může být mnohem pečlivějším studentem Brzezinského, Kissingera či Huntingtona, než si v Evropě mnozí uvědomují. Vývoj na Ukrajině v dalších týdnech ukáže, nakolik jde Rusku jen o politické cíle nebo jestli ve skutečnosti ve své agresi není motivováno i dosáhnutím ekonomických zisků.  

Video placeholde
Proč Rusko rozpoutalo násilnou invazi na Ukrajině? • Videohub