Expert na energetiku Václav Bartuška

Expert na energetiku Václav Bartuška Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Václav Bartuška: Válka na Ukrajině ukázala, že nám nikdo nesmí diktovat, jak vyrábět elektřinu

„Třicet let jsme žili v mírovém světě a většina Evropanů slovo válka zapomněla. Teď se ze sna probouzíme. Někomu to bude trvat déle, ale probudíme se z něj všichni. Svět se změnil,“ říká v rozhovoru pro Reflex Václav Bartuška, jenž od roku 2006 působí jako zvláštní velvyslanec České republiky pro otázky energetické bezpečnosti.

Všeobecně se soudí, že Putin špatně odhadl situaci, podcenil odhodlání Ukrajinců a reakci Západu. Má dnes nějakou cestu, jak vyvést Rusko z izolace?

Rusko se teď nachází v izolaci, v jaké bylo naposledy někdy v padesátých letech dvacátého století. Když se podíváte na návrhy zákonů, které jsou v této chvíli ve Státní dumě, jeden z nich prakticky znárodňuje majetky všech nepřátelských zemí na ruském území – včetně vlakových souprav a vagónů –, je zřejmé, že izolace Ruska potrvá delší dobu. Až do minulého týdne byly na seznamu nepřátel pouze Spojené státy a Česká republika, dnes na něm vidíte celou Evropskou unii a další země.

Západ by měl podle mnoha názorů více přitvrdit nejen ve vojenské pomoci, ale i v sankcích. Mohou sankce Putina zastavit?

Mnohaleté sankce úplně nepoložily ani Severní Koreu, ani Írán. Myslím si, že také Rusko je schopno vydržet podstatně víc, než si myslíme. Byť za cenu rozsáhlých dopadů na životy běžných lidí. To je ale Putinovi lhostejné.

Evropská komise chce urychlit odklon od ruského plynu o dvě třetiny do konce letošního roku. To je proti nedávné minulosti výrazný posun. O čem to svědčí? A je to možné uskutečnit?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!