Video placeholde

Striptýz, travesty show i útočiště bezdomovců. Opuštěný dům bývalých lázní čeká proměna. Jak vypadá teď?

Budova bývalých žižkovských lázní v Praze zažila ledacos. Po téměř dvaceti letech, kdy jen postupně chátrala, se blíží její proměna na Dům tance. Uvnitř to ale stále vypadá, jako by se zastavil čas. Co z historie v ní zůstalo a jak bude vypadat její nová podoba? Z nenápadného domu na frekventované Husitské ulici se má stát nové kulturní i společenské centrum Žižkova. 

Na první pohled vypadá jako běžný řadový dům, ve kterém ale nikdo nebydlí. Rozbitá okna, na fasádě zaprášené poutače bývalých provozoven, mříže na dveřích. Není to tak dávno, co měli uvnitř úkryt narkomani a bezdomovci. Nezvaní hosté už sem nechodí a po několika letech nejasné budoucnosti, kdy každý nápad na obnovu místa zkrachoval, má radnice jasno, čím by měl dům znovu ožít. Tancem. Do někdejších věhlasných lázní se ale vrátí i lázeňská péče. Ta kdysi sloužila nejen luxusním klientům, ale také jako umývárna pro obyvatele Žižkova. 

Radek Kop zase pamatuje dobu, kdy do místního bazénu chodil se spolužáky plavat i poutače na první legální striptýz. „Byly tam dva bazény. Jeden menší a jeden větší. A tělocvičné sály. Později to byl takový vykřičený dům,” vzpomíná.