Bydlení či vlastnictví nemovitosti je sféra, kterou náležitě ždímá stát či jeho nižší samosprávné celky...

Bydlení či vlastnictví nemovitosti je sféra, kterou náležitě ždímá stát či jeho nižší samosprávné celky... Zdroj: Profimedia.cz

Byrokracie za všechny prachy: Vlastní bydlení je sféra, kterou stát náležitě ždímá

Za růstem cen některých služeb a zboží nenajdeme výkyvy na světových burzách nebo tlak akcionářů na vyšší dividendy, ale zkostnatělou byrokracii či prosazování určité omezené politiky státu bez ohledu na následky. Nejviditelnější to je u cen bydlení a elektřiny.

Z pořízení vlastního bydlení se pomalu stává vzácnost. Vedle přísnějších podmínek pro hypotéky naordinovaných Českou národní bankou za tím stojí především rostoucí ceny a omezená nabídka nových bytů, způsobená dlouhým povolovacím řízením u jednotlivých staveb.

Například v Praze trh s novými byty zamrzl a do prodeje se dostává nejméně bytových jednotek za posledních pět let. Kvůli zdlouhavým povolovacím řízením, která u nás vyžadují desítky razítek a trvají déle než v exotických zemích Afriky či Asie, realizace celého projektu od prvotního záměru až po předání klíčů novým majitelům zabere v metropoli třeba i deset let.

Developeři by rádi stavěli a prodávali, jenže nemají skoro co. Omezená nabídka a převis poptávky pak šponují ceny do závratných výšin a metr čtvereční v novostavbě nyní v Praze nelze sehnat pod 100 tisíc korun ani náhodou.

I nájemné roste

A bude ještě hůř, ceny porostou dále. Zdražování se přitom netýká jen české metropole, ale s výjimkou měst na severozápadě Čech či severu Moravy to je plošný jev po celé zemi, byť růst není tak závratný jako v Praze.

Na růst cen novostaveb reagují i ceny nájemného, které se také zvyšují. Majitelé domů dobře vědí, že pokud lidé nemají peníze na nový byt, budou shánět právě bydlení v podnájmu, a reagují na to. Přestože zatím stále platí, že se lidé více stěhují do větších měst, může se to brzy otočit. „V případě, že se cena dopravy nebude zvyšovat a cena bydlení bude dál narůstat, je možné, že se lidé budou ve větší míře stěhovat na venkov a do práce budou dojíždět,“ odhaduje hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Státní ždímačka

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!