Televizní výzva prezidenta Putina, ve které obviňuje šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina z podněcování „ozbrojené vzpoury“. Sobota, 24. června 2023, Rusko.

Televizní výzva prezidenta Putina, ve které obviňuje šéfa wagnerovců Jevgenije Prigožina z podněcování „ozbrojené vzpoury“. Sobota, 24. června 2023, Rusko. Zdroj: Profimedia.cz

Viliam Buchert: Ztracené a zatracené Rusko. Bizarní puč ukázal, že za vlády Putina se situace bude jen zhoršovat

Co to vlastně bývalý trestanec a šéf Wagnerovy armády Jevgenij Prigožin v Rusku před několika dny předvedl? Byl to pokus o puč, převrat, vzpoura, nebo povstání? V každém případě se potvrdilo, že Rusko je nestabilní a nedůvěryhodný stát, s kterým nemá smysl spolupracovat.

Představy některých myšlenkových dobrodruhů, že s ruským prezidentem Vladimirem Putinem by se mělo vyjednávat a že by pomocí toho měla hledat cesta k rychlému ukončení války na Ukrajině, vzaly za své. Překazil je Jevgenij Prigožin svým zcela bizarním pokusem o získání moci. Byla to stejná taškařice jako srpnový pokus o puč v roce 1991, který byl zoufale zorganizovaný a skončil po třech dnech. Tehdy ale existovala alespoň naděje, že největší země světa se pod vedením Borise Jelcina promění v modernější stát. To se nakonec sice nepodařilo, ale Prigožinova akce ještě více odhalila současnou zranitelnost a nevyzpytatelnost Putinova režimu, prázdnotu jeho ideologie i pokračující slábnutí vlivu této země ve světě.

Jasně se ukazuje, že pokud bude nadále vládnout Vladimir Putin, bylo by pro Západ, včetně České republiky, naivní a nebezpečné cokoli směrem k Rusku zkoušet, jakkoli se usmiřovat a snažit se zavádět pořádky, které panovaly před lety. Nedává to smysl, dokonce ani v případě možných levnějších opětovných dodávek ropy či zemního plynu. Levnější ruské suroviny by totiž byly podmíněny nějakými politickými ústupky Západu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!