Dění kolem covidu je nemravné

Dění kolem covidu je nemravné Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Doktor Jan Machač: Přikázat očkování je neobhajitelné. Každý má mít právo rozhodnout se

MUDr. Jan Machač (45) svou prací žije. Praktický lékař, který má kromě své praxe i ambulanci tělovýchovného lékařství, slouží u záchranky, je v týmu mobilního hospice a pracuje také jako koroner. V Boskovicích a okolí ho zná kdekdo, nejen protože i oba jeho rodiče jsou špičkoví lékaři. Považuje za samozřejmé, že si vyhledává nejnovější odborné studie z celého světa o tom, jak se dá covid-19 léčit už od prvních příznaků. A přiznává, že ho mrzí, jak se naše společnost kvůli této nemoci zbytečně radikalizuje a rozděluje.

Je současná situace epidemií neočkovaných? Vždyť i očkovaní se covidem nakazí a roznášejí ho, jen nemají povinnost se testovat, tudíž nikdo netuší, kolik z nich nemoc reálně má.

Samozřejmě nejde o epidemii neočkovaných. Je dobré se podívat do Izraele, kde jsou několik měsíců před námi. Myslím, že celkem kopírujeme stav, který byl tam. Vážné průběhy tam měli převážně neočkovaní. Očkovaní ale také končili v nemocnicích a na ARO, měli však lepší prognózu. To, že očkovaný člověk covid nechytne, neroznáší ho a nemůže nikoho nakazit, je fáma. Zbožné přání. A je úplně absurdní, že se na očkovaného člověka nevztahují povinnosti jako na nenaočkovaného. Tedy například testování. To je z hlediska zastavení šíření covidu nepochopitelné.

Má zvýhodňování očkovaných nějaké lékařské opodstatnění?

Od uplynutí více než šesti měsíců od druhé dávky a bez znalosti hladiny účinných protilátek to nelze ničím reálným zdůvodnit. Nyní čísla narůstají i v Irsku a Anglii, kde je naočkovaných osmdesát procent populace, čekám, že za měsíc se to začne zvedat i ve Francii, kde s očkováním začali později. Z tohoto hlediska bych řekl, že by prioritou mělo být podání třetí dávky.

Zdá se, že vše spěje k tomu, přinutit všechny k očkování.

Chtít povinné očkování asi není z principu nemožné. Mluvím teď obecně. Stát by měl zřejmě mít možnost to nařídit. Ale taková situace tu není.

Jaká by to tedy musela být si­tuace?

Třeba pokud by šlo o nemoc typu planých neštovic. Smrtnost a nakažlivost planých neštovic byla obrovská. Nesrovnatelně vyšší než u covidu. Vymíraly v podstatě celé populace. Něco takového s covidem nehrozí. Aspoň ne s covidem, jaký známe dosud. U šílených infekcí typu planých neštovic si proto umím státem přikázané povinné očkování představit. Ale jak říkám, covid to nesplňuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!