„Babiš vůbec nemusí sestavit vládu,“ tvrdí Petros Michopulos

„Babiš vůbec nemusí sestavit vládu,“ tvrdí Petros Michopulos Zdroj: Nguyen Phuong Thao

„Babiš vůbec nemusí sestavit vládu,“ tvrdí Petros Michopulos

Politický marketér Petros Michopulos se pětadvacet let věnoval volebním kampaním. Dnes je spoluautorem podcastu Kecy a politika. Jak podle něj dopadnou sněmovní volby?

Tři týdny před volbami se vládní hnutí ANO drží na prvním místě průzkumů. Jaká je podle vás pravděpodobnost, že volby vyhraje?

Docela vysoká. To ale v parlamentní republice neznamená, že musí nutně vládnout. Za vítěze je v demokracii považován ten, kdo dokáže získat sám nebo se svými koaličními partnery většinu ve sněmovně. Tam to bude mít Babiš, myslím, trochu složitější.

Co myslíte tím trochu a tím složitější?

U ANO platí, že čím lepšího výsledku dosáhne, tím roste pravděpodobnost, že neprojdou do sněmovny ti, s nimiž by mohl vládnout. Ať už se jedná o KSČM, ČSSD, nebo Šlachtu. Dělí se o stejné voliče.

Proč se podle vás zastavil trend jara 2021, tedy útěk voličů ANO k Přísaze a Okamurovi?

V našem podcastu s jsem říkal, že věřím tomu, že si ANO svou masívní kampaní stáhne část těchto vlažnějších voličů zpátky, protože menší strany nebudou mít tolik peněz a sil, aby udržely krok s kampaní ANO. Kolik se jich k ANO nakonec vrátí, rozhodne posledních deset dnů před ­volbami.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!