Soud kvůli kauze Čapí hnízdo: Probírat se bude i znalecký posudek o nemoci Andreje Babiše mladšího

Soud kvůli kauze Čapí hnízdo: Probírat se bude i znalecký posudek o nemoci Andreje Babiše mladšího Zdroj: Archiv Blesku, ČTK

Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (19.12.2022)
Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo (19.12.2022)
Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo: Psycholožka Jindřiška Záhorská (19.12.2022)
Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo: Znalkyně psychiatrie Gabriela Leblová (blondýna) a psycholožka Jindřiška Záhorská (bruneta) (19.12.2022)
Soud Andreje Babiše kvůli kauze Čapí hnízdo: Znalkyně psychiatrie Gabriela Leblová (blondýna) a psycholožka Jindřiška Záhorská (bruneta) (19.12.2022)
36
Fotogalerie

Slzy v soudní síni. Plakal Babiš ze sebelítosti, nebo kvůli tomu, co provedl synovi?

Po delší odmlce dnes opět pokračovalo soudní líčení v kauze Čapí hnízdo, kde je obžalovaný Andrej Babiš a Jana Nagyová. Dosavadní průběh procesu byl poněkud ubíjející a výpovědi svědků a čtení listinných důkazů se zdály svou suchopárností nekonečné. Dnešek se však nesl ve zcela jiném duchu a ke konci soudního líčení došlo i na silné emoce. 

Soudce Jan Šott dnes vyslechl dvě soudní znalkyně, a sice v oboru forenzní psychiatrie a psychologie. Jejich posudky měly určit, jestli je Andrej Babiš mladší, toho času korunní svědek obžaloby, duševně natolik bdělý, aby jeho svědectví proti vlastnímu otci mohlo být považováno za relevantní.

Andrej Babiš mladší není zdráv. Podle názorů mnoha lékařů trpí paranoidní schizofrenií, se kterou se léčí, a toto mínění dnes potvrdily i názory soudních znalkyň. Nicméně obě znalkyně zároveň tvrdí, že vzhledem k léčbě, kterou Babiš junior podstupuje, je v současné době schopen racionálně uvažovat, orientovat se v realitě a netrpí bludy. Takový odborný názor značně nabourává snahu obhajoby Babiše juniora znevěrohodnit.

Po bezmála dvouhodinovém křížovém výslechu obou znalkyň, kdy se obhajoba různými způsoby pokoušela najít v jejich posudcích skulinu pro možnou diskvalifikaci Babiše juniora jako svědka, si nakonec vzal slovo i sám obžalovaný Andrej Babiš.

V emotivním projevu zavzpomínal na společné chvíle strávené se synem, na jeho studijní úspěchy a prezentoval sebe coby dobrého otce, který má blaho svých dětí na prvním místě. Znalkyně osočil z nekompetentního úsudku, protože obě ve svých posudcích mnohokrát zmínily, že vztah syna k otci je u Babišů zcela negativní. „Myslíte si, že po pěti hodinách znáte mého syna líp než já za třicet devět let?!“ obořil se na znalkyně Babiš. Na závěr svého vystoupení zopakoval, že se jedná o účelovou kampaň, která má za cíl ho politicky zničit. Nezapomněl ani zmínit média, Víta Klusáka, Džamilu Stehlíkovou a vůbec všechny, kdo podle něj jeho nemocného syna s nekalými úmysly využili. „Je to rodinná tragédie, žádnému rodiči bych nepřál to zažít. Pro mě jsou děti to nejvíc v životě, a proto se mě to dotýká. Já jsem byl dobrý táta a jsem dobrý táta…“ A s těmito slovy se Andrej Babiš dojal až k pláči. Vzhledem k tomu, jak nelichotivě se Babiš o svém synovi dosud vyjadřoval a že ho dokonce nechal unést na Krym, lze jeho slzám jen těžko uvěřit. Uvidíme, co na to soudce.

Video placeholde
Andrej Babiš mladší mluví o svém zapojení do Čapího hnízda • reflex.cz