Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: Blesk:FOTO:CNC/ KAREL KOPAC

Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
Obžalovaný Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17. 10. 2022)
Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17.10.2022)
Andrej Babiš u soudu v kauze Čapí hnízdo (17.10.2022)
Před návštěvou Miloše Zemana se Viktor Orbán stihl sejít ještě s expremiérem Andrejem Babišem (ANO)
11
Fotogalerie

Babiš a Zeman se neumějí omlouvat. Za prezidenta se omluvil stát, kdo se omluví za expremiéra?

Andrej Babiš a Miloš Zeman se loni rozkmotřili, ale některé povahové rysy mají společné. Neumějí se omlouvat, i když rozhodne soud. Předseda hnutí ANO nestrávil omluvu za lživé výroky o zaplacených demonstrantech a vykoledoval si exekuci.

Tento příběh se odehrál v srpnu 2018 krátce poté, kdy druhá vláda Andreje Babiše opřená o hlasy komunistů získala důvěru v Poslanecké sněmovně. V blízkosti parlamentu probíhala demonstrace a tehdejší premiér nařknul její účastníky, že jsou zaplaceni na politickou objednávku.

Placený kompars?

Vycházel přitom z výroku poslance ANO Pavla Růžičky, jenž na sociálních sítích označil demonstranty za „dobře placený kompars“. Později začal couvat, že pro svoje tvrzení nemá důkazy. Myslel je prý v nadsázce, jenže pomluva se mezitím rozšířila do masmédií a žila svým životem.

Jana Filipová, jedna z účastnic protestů, podala na premiéra trestní oznámení, k němuž se připojily tři stovky lidí. „Očernil nás před celým národem. Očernil nás naprosto lživě, naprosto nepravdivě,“ zdůvodnila svůj krok. Nepohodla se kvůli tomu i se svojí rodinou, která rovněž těmto fabulacím uvěřila. Totéž potkalo některé další demonstranty.

Filipová v  rozhovoru pro Prostor X popsala výhrůžky a útoky, jež musela vytrpět. Babišovi sympatizanti jí vyhrožovali smrtí. Přáli jí, aby ji zabila rakovina. Zažila největší strach ve svém životě. Proto považovala pravomocný rozsudek po čtyřech letech sporů za velkou satisfakci.

Krajský soud v Praze po zásahu odvolacího Nejvyššího soudu letos v červenci rozhodl, že se šéf ANO musí kvůli nepodloženému nařčení demonstrantů omluvit. Písemnou omluvu doručil Filipové v termínu, ale evidentně se s rozsudkem nesmířil.

Omluva neomluva

„Přestože s uvedeným soudním rozhodnutím nesouhlasím a budu proti němu podávat dovolání, podvoluji se mu a zasílám vám omluvu předepsaného znění,“ napsal Babiš v dopise. Na tuto „předmluvu“ upozornil advokát Jany Filipové Aleš Rozehnal.

Expremiérův postup považuje za zbytečný, protože svůj výrok nedoložil a jen očernil své odpůrce v rámci politického boje. „Doplnil předepsanou formulaci omluvy komentářem, že ji v podstatě zdevalvoval. On řekl, že se vlastně neztotožňuje s jejím textem,“ uvedl Rozehnal.

Tato slova potvrdil samotný Babiš. „Já samozřejmě s tou omluvou nesouhlasím, nemám za co se omlouvat,“ reagoval v pořadu Reportéři ČT.

Jeho snaha podat dovolání k Nejvyššímu soudu proti rozsudku, který nemá odkladný účinek, vysoce pravděpodobně vyjde naprázdno. Už jednou rozhodl v jeho neprospěch. Filipová považuje jeho text za „omluvu neomluvu“ a trvá na původním znění.

Podala proto na šéfa ANO návrh na nepeněžitou exekuci. Nemůže nakládat se svým majetkem, ani s majetkem ve společném jmění manželů. Pokud se do třiceti dnů neomluví, může mu exekutor ukládat pokutu do výše 50 tisíc korun, dokud nepošle řádnou omluvu. Takto může pokračovat, dokud nedojde k nápravě. Babiš však může podat stížnost na uvalení exekuce, takže spory o „omluvu neomluvu“ nekončí.

Neuzná porážku

Babišova reakce připomíná jeho urputnou snahu zpochybnit cokoli, co nevyznívá v jeho prospěch. Nesnáší přiznání porážky. Odvolává se dnes na své právníky a bude hledat jakoukoli cestu, aby se vyvinil před svými stoupenci. Není to poprvé. Dokonce se nedávno vyjádřil, že ho prohrané soudy motivují zůstat v politice.

Stačí přirovnávání dotační kauzy Čapí hnízdo k politickému procesu, nebo ignorování prohraných soudů kvůli jeho evidenci ve svazcích Státní bezpečnosti. Tam už avizoval, že se bude soudit do konce života. Neuzná ani jasnou lež o zaplacených demonstrantech.

Podobně je na tom prezident Miloš Zeman, s nímž Babiš uzavřel mocenský pakt, který se nyní chýlí ke konci. Prezident vedl a dodnes vede kvůli nejrůznějším urážkám svých oponentů řadu soudních sporů.

Spor o Peroutku

Soudy s prezidentem byly většinou iniciovány protistranou, někdy ale podnět podává sám. Nejznámějším případem soudně řešených výroků bylo Zemanovo nařčení novináře Ferdinanda Peroutky, že v době nástupu nacismu napsal článek „Hitler je gentleman“.

Na tuto invektivu, kterou Zeman veřejně pronesl v lednu 2015, reagovala Peroutkova vnučka Tereza Kaslová žádostí o omluvu. Prezident tehdy slíbil, že pokud se článek nenajde, omluví se. To se dodnes nestalo. Daňové poplatníky mezitím tato kauza stála 729 tisíc korun vyplacených advokátům kanceláří Hradu.

Po šestiletých sporech se nakonec loni v listopadu za prezidenta omluvil stát, konkrétně ministerstvo financí. Ministryně Alena Schillerová ovšem zabojovala a podala dovolání k Nejvyššímu soudu. Omluvný dopis za „dehonestující výroky“ poslala Tereze Kaslové až po vyčerpání všech právních možností.

Za Zemana se omluvila Schillerová. Kdo se řádně omluví za Babiše?

Video placeholde
Prostor X: Rozhovor s Andrejem Babišem • Videohub