Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo (12.9.2022)

Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo (12.9.2022) Zdroj: Reuters

Třetí den soudu Andreje Babiše (ANO): Andrej Babiš a Jaroslav Faltýnek(14.9.2022)
Andrej Babiš u soudu. (14.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
Hlavní líčení kvůli kauze Čapí hnízdo: Příchod Andreje Babiše a Jany Nagyové k soudu (13.9.2022)
11
Fotogalerie

Babiše hájí osvědčení advokáti s pestrou minulostí, kteří se pokoušeli ovlivnit šetření Čapího hnízda

Andrej Babiš si kvůli ostře sledované kauze Čapí hnízdo najal zkušené advokáty, kteří se osvědčili už v minulosti. Bratři Bartončíkové s ním spolupracují dlouhodobě a už před čtyřmi lety se pokoušeli pomocí mediálních úniků zahrát případ podezřelé dotace do autu.

Obhájci bývalého premiéra představují ostřílený tým, který se nevyhýbá citlivým kauzám. Tvoří ho Eduard Bruna, jenž v minulosti hájil Jiřího Čunka a Janu Nečasovou (Nagyovou), a bratři Bartončíkové, kteří neváhali vynést do médií průběžné usnesení dozorového žalobce Jaroslava Šarocha a manipulovat s jeho závěry.

Účelové pseudokauzy

V souvislosti s prvním vydáním Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka v září 2017 k trestnímu stíhání poprvé zazněla jména jejich obhájců. Šéfa ANO zastupoval Michael Bartončík a jeho pravou ruku bratr Josef. Jejich otce Josefa Bartončíka, bývalého předsedu lidovců, jenž musel odejít z politiky kvůli spolupráci se Státní bezpečností, tehdy připomněl i šéf ANO.

„V Česku máme s účelovými pseudokauzami, které jsou pro jejich účastníky likvidační, řadu zkušeností. V roce 1990 měli lidovci preference kolem 20 procent, těsně před volbami se ale objevila zpráva obviňující tehdejšího předsedu Bartončíka ze spolupráce s StB a KDU získala necelých devět procent,“ uvedl Babiš.

Mimochodem Josef Bartončík senior, podobně jako Babiš nikdy spolupráci s tajnou policií nepřiznal. Naopak hájil bývalého premiéra: „Pochybuju, že byl Babiš agentem StB.“ Také on se prý octl v jejích svazcích neoprávněně a svoji kauzu považoval za politický bič.

Michael Bartončík v té době přiznal, že se skupinou Agrofert dlouho spolupracuje v oblasti trestního práva, a tak se oba bratři dostali k obhajobě svých mandantů. Neuspěli sice při přesvědčování poslanců před trojím hlasováním o vydání ke stíhání, ale tím jejich aktivity zdaleka neskončily.

Manipulace s usnesením

Do této kategorie spadají články publikované v květnu 2018 na titulních stranách deníku Právo. Jeho redakce se netajila tím, že mu Faltýnkův obhájce Josef Bartončík předal vybrané pasáže z neveřejného usnesení žalobce Šarocha.

První článek (5. 5. 2018, „Babišovi svitla naděje. Žalobce chce po policii důkazy“) přináší Bartončíkovu interpretaci Šarochových závěrů. Státní zástupce tehdy na základě stížnosti advokátů zastavil stíhání čtyř obviněných v čele s Jaroslavem Faltýnkem, ale zbývajícím sedmi nevyhověl.

Šaroch, který tento únik nijak nekomentoval, měl podle Bartončíka varovat policii, že může zastavit stíhání také premiéra a jeho blízkých.

„Nelze vyloučit, že později bude odůvodněno zastavení trestního stíhání všech jmenovaných obviněných nebo třeba jen některého z nich, neopatří-li policejní orgán důkazy, kterými by svá tvrzení uvedená v napadeném usnesení dostatečně podpořil,“ napsal žalobce.

V podobném duchu pokračoval druhý článek (12. 5. 2018, „Žalobce: Závěr policie o Babišově vině nemusí být hodnověrný ani konečný“), patrně ze stejného zdroje. Deník citoval ze stejného Šarochova usnesení, že „závěr policie o tom, že skutek, pro který je trestní stíhání zahajováno, byl spáchán obviněným, není konečný a nemusí být ani v plné míře hodnověrný“.

Podobné citace jsou však častým slovním obratem v rozhodnutích státních zástupců o stížnostech obviněných. Svědčí jen o tom, že usnesení policie o zahájení trestního stíhání neřeší s konečnou platností otázku viny obviněného, která může být ještě nashromážděnými důkazy vyvrácena. Zahájení trestního stíhání vyjadřuje pouze vyšší stupeň pravděpodobnosti o spáchání trestného činu.

Podezřelé načasování

Tyto formulace nahrály Babišovi, jenž je vzápětí zveřejnil na Facebooku. „Hm. Nejsem překvapený, vy snad ano? Vždyť bylo jasné od začátku snad každému, že je to nesmysl, účelová kauza, co nám ve volbách vzala minimálně pět procent. Mě měla hlavně otrávit a nadobro vyhnat z politiky. A to nemluvím o mé rodině a o tom, čím musí procházet.“

Podezřelé bylo načasování těchto úniků v době vrcholících jednání mezi ANO a ČSSD o vládě před vnitrostranickým referendem sociální demokracie. Nápadně působilo jako pokus ovlivnit pochybovače mající výhrady k účasti stíhaného premiéra ve vládě.

V té době vrcholil nátlak na vyšetřovatele Čapího hnízda Pavla Nevtípila a vláda ANO prováděla čistky v policejních složkách. Nakonec i Šaroch o rok později záhadně otočil, ačkoli do té doby považoval shromážděné důkazy za dostatečné, a zastavil stíhání všech obviněných. Dnes navrhuje Babišovi a Nagyové podmíněné tresty a peněžité pokuty.

V této souvislosti připomeňme, že bývalý poslanec ČSSD Petr Wolf byl odsouzený k šesti letům vězení kvůli zneužití dotací ministerstva životního prostředí v celkové výši 11 milionů korun. Od roku 2013 se útěkem za hranice vyhýbá nástupu trestu.

Protřelí matadoři

Michael Bartončík byl podepsán pod ústavní stížností 44 poslanců ANO a Okamurova Úsvitu na novelu zákona o střetu zájmů, známou jako „lex Babiš“. Protestovali proti omezení práva firem člena vlády čerpat státní dotace a vlastnit média. Ústavní soud jim nevyhověl.

Bartončíkové mají za sebou řadu citlivých obhajob, ať už se jedná o Petra Procházku, jednoho z členů Toflova gangu vydírajícího podnikatele na jižní Moravě, bývalého náměstka ministra práce a sociálních věcí Jana Baláče (ČSSD) obviněného ze zneužití pravomocí při zadávání veřejných IT zakázek nebo Romana Vaškůje z Čunkovy kauzy.

Mediálně na sebe upozornili tragickou nehodou při rallye v Lopeníku v roce 2012. Vůz řízený Michaelem Bartončíkem a navigovaný bratrem Josefem vyjel z trati a usmrtil čtyři dívky. Policie uvedla, že nehoda vznikla chybou řidiče a že se na ní podepsal i silný poryv bočního větru. Řidič vozu však obviněn nebyl s odůvodněním, že jel na uzavřeném úseku a oběti nehody stály v nebezpečné vzdálenosti od silnice.

Nestor českých advokátů Eduard Bruna se k Babišově týmu připojil letos v květnu. Není to náhodná volba, už dříve zastupoval šéfa ANO v kauze únosu jeho syna na Krym. Převzal Babišovu legendu stojící proti názoru juniora, jenž tvrdí, že musel vycestovat nedobrovolně, aby se vyhnul výpovědi před orgány činnými v trestním řízení.

Babišovi advokáti zvolili ostrou taktiku. Pokusili se zabránit výslechu Babišova syna a nebývale ostře útočí na státního zástupce Šarocha. Poukazují mimo jiné na jeho rozporuplný obrat v roce 2019, jenže od té doby byly zajištěny další důkazy. Soudní partie je otevřená.