Video placeholde

Akta X jsou jeden z nejdůležitějších seriálů v historii a my vám povíme proč

Dva agenti FBI cestují po Americe, řeší často vystydlé, odložené případy, na kterých je něco podivného. Dnes by nad takovým konceptem zívl i největší nadšenec, protože to bylo udělané tolikrát, že se to ani nedá spočítat. Otázka je, jestli ta původní verze je dodnes koukatelná. Zestárla Akta X, nebo je to pořád tak strhující podívaná jako před třiceti lety?

V roce 1992 přišel mladý producent Chris Carter za lidmi z FOXu s celým štosem dat o lidech, kteří tvrdili, že je někdy během života unesli mimozemšťani. A řekl: “Tohle je náš nový TV hit!” Všichni si mysleli, že je to úplná hovadina, ale FOX byl tenkrát ochoten hodit peníze na vše. Ostatně byl začátek devadesátek a kabelovka byla králem zábavy. Stejná dynamika, jakou můžeme teď pozorovat u Netflixu. 

Protože Carter vybral skvělý cast, ale hlavně opřel kreativní drive seriálu o fantastické scenáristy, zrodil se seriál, který přetvořil nejenom historii televize, ale i popkulturu a dost možná i kulturu jako celek. Takhle vznikl seriál Akta X o dvou agentech FBI, kteří loví paranormální jevy po Americe. Dneska to zní skoro jako klišé, ale tehdy to byla naprosto revoluční záležitost. Víc si o Aktech X poslechněte v novém dílu našeho pořadu Seroš X.