Profesor Pavel Kolář

Profesor Pavel Kolář Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Profesor Pavel Kolář: Zátopek běhal v bagančatech, Jágr pomáhal doma v zemědělství. Paradoxně jim to svědčilo

„Děti musí být v teple, aby se nenastydly, musí být neustále v čistotě a chráněny před bakteriemi, aby neonemocněly, nemohou jet samy tramvají, aby je někdo nepřepadl… Děti příliš chráníme před vším, co je také posiluje, a nedáváme jim cestu k vlastní odpovědnosti. Přehnaně je chráníme před stresovými vlivy,“ popisuje výchovu současné mladé generace v rozhovoru pro Reflex profesor Pavel Kolář.

Fyzioterapeut Pavel Kolář, hlavní hrdina a spoluautor nového, velkého knižního rozhovoru LABYRINT POHYBU autorky Renaty Červenkové, je známý především díky péči o bývalého prezidenta Václava Havla a vrcholové sportovce; patří k nim mimo jiné oštěpař Jan Železný, skifařka Mirka Knapková, hokejista Martin Ručinský, desetibojař Tomáš Dvořák a Roman Šebrle nebo sprinterka Ludmila Formanová. A samozřejmě Jaromír Jágr, kterému je věnována i část rozhovoru v Reflexu.

Méně už se ale ví, a i o tom je čtivá, pečlivě strukturovaná a informačně nabitá kniha Labyrint pohybu, díky svému talentu, pracovitosti a kreativitě Pavel Kolář povýšil a stále povyšuje obor rehabilitační a sportovní medicíny v českém i světovém kontextu. Přesně, srozumitelně a novátorsky v knize vysvětluje princip lidského pohybu i roli, kterou v něm hrají geny, stres nebo přetížení. Řeší i souvislost pohybu s emocemi, narušenými vztahy, smutkem a nedostatkem duchovna… Přeje si, aby se ze současné medicíny nevytratil smysl života.

Ještě méně se ale ví, že hlavní náplní Kolářovy práce jsou běžní pacienti s pohybovou patologií. „Pracuji s handicapovanými lidmi, a tak vím, že je postižení u nás stále vnímáno negativně. Jako utrpení, jako ztráta života, ostuda, celkově neštěstí. Ale ono postižení může být i příležitostí. Takový člověk, pokud najde svou životní náplň, může být šťastnější než někdo, kdo je zdravý a neumí svůj život uchopit, správně si jej nastavit a orientovat se v něm,“ řekl Reflexu.

Protože velkou část jeho pacientů tvoří děti, v Reflexu se pak zabývá i rozdíly mezi „jágrovskou“ generací a generací současných mladých lidí, u nichž se podle něj příliš snažíme, aby byly „ve všech směrech stále šťastné“.

V čem to tedy mají dnešní mladí sportovci i děti obecně lehčí, v čem naopak těžší? A nebudou to mít jednou v životě těžší právě proto, že to měly v dětství lehčí?

Jako otec tří dětí a pedagog s dlouholetou praxí na několika českých i zahraničních fakultách vám profesor Kolář k tomuto tématu prozradí dost zajímavých, možná až lehce kontroverzních informací. Říká je s rozvahou sobě vlastní. Příjemné čtení.

Rozhovor Onemocnět medicínou si přečtěte v aktuálním čísle tištěného Reflexu, které vyšlo ve čtvrtek 19. dubna. Vedla jej Veronika Bednářová.

Reflex 16/2018Reflex 16/2018|Archív