Václav Klaus mladší

Václav Klaus mladší Zdroj: Dan materna / Mafra /Profimedia.cz

Václav Klaus ml.: Škrtnout peníze politickým neziskovkám

Programové prohlášení vlády, situací občanských demokratů a šancemi Miloše Zemana na znovuzvolení se zabývá dnešní pravidelná páteční rubrika Václava Klause ml.

1. Andrej Babiš zveřejnil svou volební podporu Milošovi Zemanovi. Může díky tomu zvítězit Zeman už v prvním kole?

Nejsem věštec. Je jasné, že Miloš Zeman má podporu mezi voliči SPD, KSČM, ČSSD a jistě i ANO, kterých je nejvíc. Čili tato podpora je pro něj velmi cenná.

2. Už jste se rozhodl, jestli půjdete k volbám a koho budete volit?

Ze všech volebních kalkulaček mi vychází pan Hynek. Druhé kolo až dle složení kandidátů.

3. Co je na vládním prohlášení vlády Andreje Babiše pro vás pozitivní, a co naopak odmítáte?

Nesmyslná otázka. Vláda své prohlášení nemyslí vážně, dopředu počítá s neúspěchem. Neudělala žádný pokus předjednat si důvěru. A do prohlášení tak zkompilovali řadu věcí ostatních stran. Takže si tam každý může něco najít. SPD referendum. Piráti Digitální Česko a já třeba odmítnutí eura a zrušení investičních pobídek. Program školství je také latentně nadějný, ale to by byl, po trojvládí Chládek–Valachová–Štech, každý program.

4. Občanští demokraté mají před kongresem. V jaké kondici se vlastně nacházíte a na co by se teď měla vaše strana soustředit?

Přešli jsme z opozice do opozice a je patrná snaha významné části strany se z toho radovat a zakonzervovat nynější status quo. Více, omlouvám se, v mém projevu na kongresu.

5. Miloš Zeman ve svém projevu ve sněmovně zmínil, že české neziskové organizace získaly z veřejných rozpočtů téměř 18 miliard korun a že by se ty peníze měly redukovat. Jak byste tento problém řešil?

Politické neziskovky by neměly být podporovány daňovými poplatníky vůbec. Ty z nich, co pobírají peníze ze zahraničí, by to měly transparentně uvádět, aby bylo jasné, proč propagují to, co propagují.