Video placeholde

Jefim Fištejn: Rusko nevyhnutelně spěje k rozpadu. Na likvidaci Putina tam mají ještě dost novičoku

O víkendu proběhl pokus o puč organizovaný oligarchou a majitelem žoldnéřské skupiny Wagner Jevgenijem Prigožinem. Potvrzených skutečností o dění v Rusku máme málo, přesto lze z dílčích informací odhadovat stav, v jakém se tamní společnost a mocenské struktury nacházejí. Tamní situaci jsme probrali s publicistou Jefimem Fištejnem.

Podle Jefima Fištejna je zřejmé, že Rusko jako stát spěje k rozvratu. Tento proces již započal, ovšem jaký bude jeho další průběh a jaké jsou vůči současnému zřízení alternativy? Vladimir Putin zažil obrovskou reputační porážku, ale nehledě na nedávné události se jeho způsob vládnutí jeví jako vyčerpaný a neefektivní. V tomto kontextu nepředstavuje válka na Ukrajině pouze střet dvou armád a států, ale skutečný souboj idejí a civilizací. Tento konflikt tedy lze vnímat i jako událost, která otočí kormidlo dějin.

Je těžké odpovědět na otázku, jakým směrem se situace v Rusku vyvine a jestli půjde o přerod hladký či divoký. Jefim Fištejn v tomto duchu nešetří skepsí, nicméně nemyslí si, že by v Rusku mohl vládnout někdo výjimečně horší než Putin. Co se v Rusku právě děje a v jakém stavu je tamní společnost? Jaká rizika a výzvy toto dění představuje pro Západ? A jak nakonec Vladimir Putin skončí? Dozvíte se ve videu.