Video placeholde

Vojtěch Rynda: Dvořák se jako ředitel České televize osvědčil. Její přínos pro kulturu je nenahraditelný

Tento týden Rada České televize zúžila počet uchazečů o post generálního ředitele. Do finále postupuje pět kandidátů a zatím těžko predikovat, kdo má jaké šance. Jak si doposud vedl stávající ředitel ČT Petr Dvořák? A jaká je role veřejnoprávní televize v české kultuře? I to probíráme s kulturním redaktorem Vojtěchem Ryndou.

Česká televize je moloch o spoustě zaměstnanců a s miliardovým rozpočtem. Nyní prochází těžkým obdobím a podobně jako u dalších tuzemských institucí či firem se rozpočtové škrty nevyhnuly ani jí. O její řízení se ucházejí lidé z mediálního prostředí, ale i třeba krizový manažer. Rozhodující bude dojem Rady České televize z předložených návrhů koncepcí řízení. Ty se podle vyjádření některých kandidátů významně liší a nový ředitel jistě bude mít značný vliv na zdejší mediální provoz.

Pro většinu diváků není Česká televize ani tak zpravodajskou stanicí, jako spíš místem, kde hledají zábavu. Nakolik je tato role relevantní vůči jejímu poslání, je k diskusi a názory na to se liší i mezi kandidáty na ředitele. Podle Vojtěcha Ryndy je Česká televize pro zdejší kulturu zásadní a nenahraditelná. Proč to tak je? A co by už veřejnoprávní televize dělat nemusela? Dozvíte se ve videu.