Video placeholde

Šimral a Klecanda: Kapacity škol v Praze má řešit stát, za chaos systému může chybějící digitalizace

Kdo může za stále nízké kapacity škol v Praze? Bývalý pirátský radní Vít Šimral i jeho nástupce Antonín Klecanda za Starosty odmítají, že by Praha nedělala dost. Demograficky byl podle nich kraj na nápor nejsilnějšího ročníků deváťáků za posledních 30 let připraven. Přetlaku na školách ale nedokáže předejít bez digitalizace přijímacího řízení a peněz od státu, tvrdí bývalý i současný radní pro pražské školství.

Výsledky řádného termínu přijímacích zkoušek na střední školy na konci dubna přinesly zklamání zejména uchazečům o pražská gymnázia, kde neuspěla ani řada jedničkářů s vysokým počtem bodů v přijímacím řízení. Tento týden měli školáci druhý pokus, na školách, kterým ještě zbyla volná místa. Kdo z nich a na jakou školu se nakonec dostane, bude jasné až za několik dní. Pražský radní pro školství Antonín Klecanda (STAN) na jednu stranu uklidňuje, že po zapracování odvolání a přepočítání volných míst nebude situace tak dramatická, připouští ale, že kapacit je málo a nápor žáků v příštím roce bude ještě větší.

Podle bývalého ministra školství Babišovy vlády Roberta Plagy má odpovědnost Praha jako kraj, která si měla dostatečné kapacity, zejména škol poskytujících všeobecné vzdělání, lépe pohlídat. Radní Klecanda i jeho předchůdce Vít Šimral (Piráti) ale takovou kritiku odmítají, konat by podle nich mělo ministerstvo školství a vláda. Ať už v digitalizaci nebo v řešení náporu dětí ze sousedního Středočeského kraje. Jejich pohled na školskou krizi v Praze si můžete poslechnout v podcastu.