Jeff Bridges

Jeff Bridges Zdroj: Jason LaVeris / Getty Images

Starej chlap (2022)
Big Lebowski (1998)
Král rybář (1991)
Crazy Heart (2009)
4
Fotogalerie

Jsem zpátky! Oscarový herec Jeff Bridges o vlásek unikl smrti

O jeho nejslavnější postavě jménem Dude z kultovního snímku Big Lebowski hned na začátku filmu padne, že naprosto přesně zapadá do svého místa a své doby, do Los Angeles v první polovině devadesátých let. Legendární herec JEFF BRIDGES (72) je ale jako ryba ve vodě v každé době, ať už hraje ve filmech Tron, Opravdová kuráž, nebo Crazy Heart, za kterého má Oscara. Teď se mu však přece jen přitížilo. Natáčení jeho nového seriálu Starej chlap nepřerušila jen pandemie, ale i těžká nemoc. Diagnostikovali mu rakovinu lymfatických uzlin a on pak, oslabený po chemoterapii a s nulovou imunitou, navíc onemocněl covidem. Strávil týdny na jednotce intenzívní péče na kyslíku a sám říká, že smrti unikl jen o vlásek.

Před diváky se vracíte po dlouhé pauze. Jak moc jste musel bojovat za to, aby se váš nový seriál Starej chlap, jenž je v Česku k dispozici na platformě Disney+, vůbec dokončil?

Starýho chlapa jsme začali připravovat před třemi lety. Záhy jsem si ale musel vzít dvouletou pauzu, protože jsem onemocněl. Měl jsem rakovinu a pak covid-19. Když jsem se vrátil na plac, bylo to rozhodně bizarní – jako bych se ke kolegům vrátil z dlouhého víkendu. Jenže to nebyly dva dny, ale dva roky. Ale jsem zpátky!

Ceníte si teď něčeho víc?

Vzpomněl jsem si na scénu z Big Lebowského, kde si k zasmušilému Dudeovi na bar sedne muž pojmenovaný jako Cizinec a směrem k němu, tedy ke mně, prohodí: „Někdy sežereš medvěda, jindy zas medvěd sežere tebe!“ I když jste si vědomi, jak je život vzácný, někdy vás prostě dostane, ať chcete, nebo ne. Kdo taky chce dostat rakovinu a po ní hned covid? Když se ale dívám zpátky, jsem rád, že jsem si vším prošel, i když to byla noční můra.

V prvních patnácti minutách seriálu Starej chlap má váš bývalý agent Dan Chase problémy s prostatou, další z postav se zase potýká s demencí. Mně je teď třicet, takže by mě zajímalo, jestli mi o stáří dokážete říct vůbec něco uklidňujícího.

Když jsem byl nemocný, lidé se mě často ptali, zda mě boj o život naučil něco nového. Odpovídal jsem, že nového nic, ale otestoval jsem si svoje životní strategie, svoje vyrovnávací mechanismy. S každým takovým testem dostanete příležitost postoupit na další „level“. Pořád se snažíme cítit se bezpečně a vyvarovat se stresu, ale proboha: život je stresující! Otázka tedy zní, jak se stresovat správně. Naštěstí jsme tady jako druh už tisíce let, takže víme už hodně o tom, co dělat, když nás zmíněný medvěd začíná žrát.

Starej chlap má pomalé tempo, pak ale najednou vysekne brutální akci. V první epizodě bojujete s mnohem mladším protivníkem asi deset minut, válíte se po sobě, kopete se… Jak těžké pro vás byly akční scény?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!