Video placeholde
Petr Fiala
Petr Fiala
Petr Fiala
Jednání vlády: Petr Fiala na tiskovce (27.4.2022)
Premiér Fiala
19
Fotogalerie

Premiér Fiala popsal, jaký by měl být prezidentský kandidát vládní koalice, generál Pavel to není

Prezidentští kandidáti do voleb, které se uskuteční v lednu příštího roku, se začali rojit. Málokdo z nich ale představuje nějakou větší váhu. Pokud by kandidovali, tak by to mohl být expremiér Andrej Babiš, generál Petr Pavel nebo odborový předák Josef Středula. Zatím ovšem neznáme možného kandidáta či kandidátku vládních koalic. Jak by měl takový člověk vypadat, naznačuje v rozhovoru pro Reflex premiér Petr Fiala.     

V každém případě to vypadá, že vládní strany se poohlížejí po někom, kdo bude jasným protipólem Miloše Zemana. „Jsme otevřeni více možnostem. Ideální by bylo, aby měl podporu celé vládní koalice. My chceme, aby to byla osobnost, jež bude dobře reprezentovat Českou republiku, bude mít zcela jasnou prozápadní orientaci, bude respektovat ústavu, jejího ducha a tradice a nebude rozdělovat společnost. To nejsou malé požadavky. Navíc to musí být člověk, jenž má tah na branku, dokáže vyhrát volby, tedy oslovit i voliče, kteří k jiným druhům voleb moc nechodí. Může to být člověk z ODS, ale nemusí být z ODS,“ říká předseda vlády Petr Fiala pro Reflex.

Na dotaz, zda by mu nevadilo, aby byl kandidát předtím člen někdejší komunistické strany, odpověděl, že „bývalého člena strany by si nepřál“. To by vylučovalo možnou podporu generála Petra Pavla, který před revolucí ve straně byl.

A jak je to s kandidaturou samotného premiéra Fialy na prezidenta? Na to odpovídá v rozhovoru, který si můžete přečíst zde na Reflex.cz.

Velký rozhovor s Petrem Fialou o drahých potravinách i energiích, o tom, zda vláda rozdává podobně jako ta Babišova, nebo o tom, zda vláda vyzývá k udávání za dezinformace, čtěte v rozhovoru v novém vydání Reflexu, které vychází ve čtvrtek 5. května >>>

Reflex 18/2022