Video placeholde
Jaromír Jágr a Mario Lemieux oslavují Stanley Cup
Jaromír Jágr v dresu Pittsburghu v roce 2000
Jaromír Jágr (vlevo) a Mario Lemieux se radují z gólu Pittsburghu proti Torontu
Jaromír Jágr gratuluje Mariu Lemieux ke gólu při jeho návratu na led na konci roku 2000
Jaromír Jágr
6
Fotogalerie

Jiří Hrdina vzpomíná na začátky s Jágrem: Na Stanley Cup se podepsali hřebíkem a hodili ho do bazénu

I když je držitelem tří Stanley Cupů, je kariéra hokejisty Jiřího Hrdiny neodmyslitelně spjatá s Jaromírem Jágrem. Zkušenému hokejistovi se tehdy přezdívalo „Jágrova chůva“. A on se proti tomu nijak nevymezuje. Nezkušenému kladenskému rodákovi pomohl s těžkými začátky v NHL. Poslechněte si, jak Jiří Hrdina vzpomíná na Jaromíra Jágra, který dnes slaví padesáté narozeniny. Video jsme natáčeli v roce 2021 v rámci začátku mistrovství světa v ledním hokeji.

„Pro mě je to, co dělá, úplně nepředstavitelné. Když jsem ve 34 letech končil po sedmnáctileté kariéře v NHL, tak jsem byl úplně vyždímaný. Člověk musí před ním jen smeknout klobouk,“ začal naše povídání Jiří Hrdina, který dnes pracuje jako skaut v NHL. „Já jsem to tak bral, že mě do Pitsburgu vyměnili, abych mu dělal takovou chůvu. On v podstatě nepotřeboval žádnou pomoc na ledě, tam byl famózní, ale v kabině a obecně s životem v Americe potřeboval pomocnou ruku,“ dodává.

A to se taky stalo. Díky němu se hráč s číslem 68 stal pro klub nepostradatelným, naplno rozvinul svůj potenciál a stal se jedním z nejlepších hokejistů planety. I sám Hrdina ale přiznává, že nebyl úplně přísnou chůvou a jejich společná léta v týmu „tučňáků“ byla poměrně divoká. „Když jsme slavili Stanley Cup, tak s ním jeden hráč skočil do bazénu. Oni ho pak museli rozmontovat, aby vyschnul. A když se sušil, tak jsme s Jardou na dno vyryli svoje jména pomocí hřebíku,“ popisuje jednu z mnoha historek.

Celé video s Jiřím Hrdinou, kde hodnotí i Vladimíra Putina na ledě, najdete zde:

Video placeholde
Jiří Hrdina: Rozhovor o Putinovi, Rusech, mistrovství světa v hokeji i Jaromíru Járovi • Martin Bartkovský

Jiří Hrdina je bývalý hokejový útočník, který získal 3 Stanleyovy poháry, 5 medailí z 6 mistovství světa (zlato z Prahy 1985) a stříbrnou medaili z olympiády v Sarajevu 1984. V české lize hrál za Spartu, v NHL pak za Calgary Flames. Na konci kariéry byl vyměněn do Pittsburghu Penguins, kde pomohl mladému Jaromíru Jágrovi začlenit se do týmu a odstartovat tak hvězdnou kariéru. V současnosti působí jako evropský skaut mladých talentů pro tým Dallas Stars.