nahoru

Steak z umělého masa? Roman Kříž a jeho kolegové se snaží odstartovat nebývalou revoluci v našem jídelníčku

Viliam Buchert 8. ledna 2022 • 17:00
Steak z umělého masa? Roman Kříž a jeho kolegové se snaží odstartovat nebývalou revoluci v našem jídelníčku
foto: Getty Images

Roman Kříž (54) pochází z Prahy a vystudoval právnickou fakultu Univerzity Karlovy. Ve start-upu Bene Meat Techno­logies se dnes ale snaží produkovat kultivované, tedy umělé maso, které by se vyrábělo skutečně masově. „Nebudeme zcela nahrazovat maso, náš produkt ale nahradí část krav. Ty nebudou muset žít v nevyhovujících podmínkách konvenčních chovů a umírat ve stresu na jatkách,“ tvrdí Kříž.

Společně s vašimi kolegy se v pražských laboratořích snažíte vyrobit umělé maso. Co si přesně pod tím máme představit?

My říkáme, že je to kultivované maso, ne žádná náhražka. Skutečné maso, jen je vypěstované mimo tělo zvířete. Z buněk. Při speciálním procesu se odebere specifická tkáň ze živého zvířete. Z ní se snažíme namnožit buňky, abychom získali hmotu. Potom přichází další proces, při němž mají vzniknout svalové buňky, které se pospojují do svalových vláken. Vývoj v tomto směru trvá ve světě už kolem deseti let a investují se stovky miliónů dolarů. Baví mě, že je to hodně, hodně složité a že vývoj je ještě v plenkách. Objevujeme něco ­úplně nového.

Dá se říci, že komunikujete s buňkami?

Potřebujete se domluvit s buňkami, musíte přesně vědět, jak jim vytvořit prostředí, které funguje přirozeně i v samotném zvířeti. Přitom v těle zvířat jsou ty procesy skutečně strašně složité. Součástí vývoje pak budou i bioreaktory, z nichž hmota masa bude růst.

Kolik podobných firem ve světě existuje?

Zhruba šedesát. Zabývají se vývojem kultivovaného masa rybího, krůtího, kuřecího, vepřového i hovězího. Když pominu Německo, jsme ve střední a východní Evropě jediná společnost, která se něčemu podobnému věnuje.

Takže jednou bude i steak?

Steak je takový svatý grál, ke kterému všichni směřují, ale to ještě chviličku potrvá.

Nemusíte nás zahrnout odbornými termíny. Ty patří do jiných časopisů a i tak by jim většina lidí nerozuměla. Nás zajímá, jak jste dnes ve vývoji s umělým masem daleko.

Umíme se už domluvit s některými typy buněk. Svalovina je tvořená třemi druhy buněk – svalovými, dále tukovými, které dodávají masu chuť, a pak fibroblasty, tedy buňkami, které to zjednodušeně drží vše pohromadě. Když jste se ptal na steak, tak vytvořit správnou strukturu masa, která by byla protkána potřebnými krevními vlásečnicemi, jež vstřebávají živiny, ještě nikdo neumí. Pracujeme ale na tom.

Premium

Přečtěte si článek s předplatným Premium Plus

Získejte neomezený přístup na devět různých služeb včetně Reflex.cz




Diskuse ke článku
Diskuze se zobrazují pouze uživatelům, kteří jsou přihlášeni na Facebooku a odsouhlasili cookies. Pokud pod články nevidíte diskuze, zkontrolujte prosím toto nastavení.