Míla Fürstová

Míla Fürstová Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Mít plán se mi neosvědčilo, ani skici si nedělám. Když tvořím, sbírám pokyny z nebes.
S Coldplay se dodnes přátelí a nevylučuje, že se jejich cesty ještě protnou. O spolupráci s britskou kapelou vznikl nedávno film Křídla pro Coldplay.
Výtvarnice Míla Fürstová
Výtvarnice Míla Fürstová
Výtvarnice Míla Fürstová
8
Fotogalerie

Míla Fürstová: Nadaná Češka, která doma dlouho nebyla prorokem. Až si jí všimli Coldplay a Alžběta II.

Kamkoli přijde, ptají se jí lidé na Coldplay. Díla výtvarnice Míly Fürstové (46) pronikla až do soukromých sbírek britské královny, ale pro většinu stejně zůstává „tou s křídly“ – podle grafiky, již vytvořila pro slavnou britskou rockovou kapelu. Před rokem ji ze zahraničí oslovili, aby ilustrovala překlad Erbenovy Kytice, letos navázala Babičkou pro stejného vydavatele. Kytice už prý dokonce leží na stolku v přijímací hale rezidence zpěváka Coldplay Chrise Martina, takže když za ním v Los Angeles přijde někdo na návštěvu, pravděpodobně si zalistuje Erbenem. A říká si, kdo že je ta talentovaná Češka z Londýna.

Dočkáme se Polednice Karla ­Jaromíra Erbena v podání ­Coldplay?

Vlastně bych se vůbec nedivila, kdyby se Erbenem nechali inspirovat. Chris Martin je muž bez předsudků, otevřený všemu. Navíc nesmírně skromný a zvídavý, v pravém smyslu slova dobrý člověk se správnými hodnotami – i proto jsem za naše přátelství tak vděčná. Takže se nechme překvapit, Erben podle Coldplay by byl rozhodně zážitek.

Výtvarnice Míla Fürstová o Křídlech pro Coldplay:

Video placeholde
Výtvarnice Míla Fürstová o Křídlech pro Coldplay i ilustraci anglické verze Kytice a Babičky • Martin Bartkovský

Není paradox, že zakázka na ilustrace k obrozenské literatuře přišla od zahraničního vydavatelství?

Taky mě to zaskočilo. Bylo mi ale vysvětleno, že překlad Kytice figuroval v první čtyřicítce amerického žebříčku, což nakladatele vedlo k zadání ilustrací. Trochu jsem se toho úkolu lekla, už proto, že se nepovažuju za ilustrátorku, ale lákalo mě, že budu muset najít klíč, jak propojit západní svět a ten náš. Přesně o to se totiž snažím velkou část svého života rozkročeného mezi Čechami a Anglií.

Ovlivnilo podobu vaší Kytice, že vznikala během covidu?

Velmi. Zpočátku jsem váhala, Kytice je temné téma a jako matka některé její části nedokážu strávit, jenže když přišel covid, Anglii ovládla taková atmosféra strachu, že mi útěk do českého hororu přišel vlastně snesitelnější.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!