„Jako bývalý profesionální voják vím, že rozkaz se musí plnit,“ říká exposlanec Chalupa.

„Jako bývalý profesionální voják vím, že rozkaz se musí plnit,“ říká exposlanec Chalupa. Zdroj: ČTK / Václav Šálek

Exposlanec Chalupa: „Nová brněnská organizace? Jen způsob, jak udržet u moci staré kádry.“

Bývalý poslanec Bohuslav Chalupa hovoří o poměrech nejenom v brněnské organizaci Babišova hnutí. „Hodil jsem jim stranickou legitimaci na stůl," říká v rozhovorou pro Reflex.

Kdy jste vstoupil do ANO?

Hned v době vzniku v roce 2011. Postupně jsem se stal krajským předsedou. Vzpomínám si, že na začátku jsme měli 0,2 procenta preferencí. Předseda Babiš nás vyzýval, abychom rychle přijímali nové členy. Jako bývalý profesionální voják vím, že rozkaz se musí plnit. Takže jsme se brzy stali největší krajskou organizací a Babiš nás dvakrát na sjezdech dával za příklad ostatním.

Jaký byl mechanismus při­jímání?

Nový člen přišel na krajské předsednictvo, zaručil se za svou bezúhonnost a my s ním vedli pohovor. Následně jsme dali doporučení k přijetí, o čemž rozhodovalo celostátní předsednictvo. To si pak dotyčného prokleplo, jestli se nejedná o problematického člověka.

Andrej Babiš se před pár dny zmínil, že za přijetím některých lidí z korupční kauzy Stoka ­stojíte vy.

No to v žádném případě. Můj podpis na těch přihláškách nenajdete. Bylo to takhle. Zkraje roku 2014 zjistil Jaroslav Faltýnek, dnes první místopředseda ANO, že nemá brněnskou organizaci pod kontrolou. Obešel proto krajské předsednictvo a rovnou centrále předložil „balíček“ se zhruba 50-70 jmény. Vedení ANO ho pak schválilo. Krátce nato proběhl krajský sněm, kde tahle hlasovací mašina už začala šlapat jako dobře namazané hodinky.

Kdo všechno ve „Faltýnkově balíčku“ byl?

Hlavní obviněný z kauzy Stoka a budoucí zástupce starosty Brno-střed Jiří Švachula, ale také problematický náměstek brněnského primátora Richard Mrázek a další.

 

Kdy jste Mrázka poprvé viděl?

Začátkem roku 2014 nám ho Faltýnek představil jako pána, který bude ANO pomáhat. Vycházel jsem z toho, že Faltýnek není člověk, jenž by si nedovedl zjistit něco o minulosti lidí.

Proč Faltýnek tenhle personální převrat v brněnské ANO udělal?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!