Po propuknutí skandálu by byl Louis CK prý raději v Osvětimi, než v New Yorku... tedy „v Osvětimi teď, ne tehdy“

Po propuknutí skandálu by byl Louis CK prý raději v Osvětimi, než v New Yorku... tedy „v Osvětimi teď, ne tehdy“ Zdroj: Adam Taylor / Getty images

Na vrcholu slávy v televizní show Stephena Colberta
Se­riál Horace and Pete z roku 2016 si sám napsal, zrežíroval a hrál v něm třeba vedle Steva Buscemiho
Slavný seriál Lucky Louie měl premiéru v roce 2006
Nejvyšší televizní ocenění pro chlápka, který by si podle svých slov chtěl dát šedesát devítku s Hitlerem
4
Fotogalerie

Louis CK se vrací a má nabito aneb Stand-up komik, kterého z vrcholu sestřelila kampaň #metoo

Stand-up komik, jehož kariéru poslalo před dvěma lety ke dnu doznání ke specifické odrůdě sexuálního obtěžování, se vrací na scénu. Na konci listopadu vystoupil v Bratislavě a nebere si servítky; jestli může někdo publikum skutečně rozsekat, pak komik, který už nemá co ztratit.

Sedím ve velkém sále bratislavské Istropolis a poslouchám obtloustlého zrzavého dvaapadesátníka, jak mluví o tom, že rád masturbuje před lidmi. Stand-up komici vykládají ve svých výstupech nejrůznější věci – tohle konkrétní představení se ale od ostatních liší v tom, že chlapík na pódiu teď říká pravdu a nic než pravdu. Jmenuje se Louis CK a v listopadu roku 2017 jeho kariéru torpédoval článek v New York Times, v němž jej pět žen nařklo z toho, že se před nimi sexuálně ukájel. Komik, který stál tehdy na vrcholu globální stand-up comedy, čelně narazil do hnutí #MeToo rozfofrovaného na nejvyšší otáčky. A poté, co se ke svému jednání doznal (s dodatkem, že „nikdy na žádnou ženu nevytáhnul ptáka, aniž se jí nejdřív zeptal“), sbalil kufry a zmizel ze scény.

Jeho zmizení bylo o to výraznější, že Louis CK v té době neměl konkurenci. Netflix chystal jeho další speciál stand-up comedy, na spadnutí byla premiéra jeho scenáristického a režijního počinu I Love You, Daddy s Chloë ­Grace Moretzovou a Johnem Malkovichem, chystal animovanou sérii The Cops a další věci... To všechno ale po skandálu zahučelo rovnou do kanálu a Louis

CK později vyčíslil, že ho celá ta legrace stála na příjmech „milióny a milióny dolarů“ (což, jak dodal, je určitě více než tři milióny, protože to by znělo „milión a milióny dolarů“). Krátce nato upřesnil, že v podstatě za jediný den přišel o 35 miliónů dolarů.

A to se říká, že masturbace je ­zadarmo.

Armáda jednoho muže

Pro pochopení toho, o co všechno v té chvíli Louis CK vlastně přišel, a že to nebyly jen peníze, je důležité vědět, z čeho vzešel. Stand-up comedy není pouze akt stání na pódiu a vykládání fórů; stand-up komik je svůj vlastní scenárista, dramaturg, protagonista, manažer, mnohdy distributor a přinejmenším zpočátku i řidič a šéfkuchař cateringu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!