Video placeholde

Nový začátek v Českém Švýcarsku. Jak vypadá národní park třičtvrtě roku po ničivých požárech?

Nejmenší a nejmladší z českých národních parků se dlouho potýkal s kůrovcovou kalamitou. Napůl uschlé a vykácené lesy parku pak před třičtvrtě rokem zpustošil obří požár. Kdy se lesy Českého Švýcarska zotaví? Přinesl souběh kůrovce a požáru i něco pozitivního? A na co se v létě mají připravit turisté?

“Celá oblast dnešního Českého Švýcarska byla dlouho řídce obydlená. Je tu málo úrodná půda, nové plochy pro pěstování zemědělských plodin se získávaly hlavně vypalováním lesa, významným zdrojem příjmů byla také těžba dřeva. Nejpozději v sedmnáctém století se potenciál původních smíšených lesů vyčerpal. Tehdy se začalo s pěstováním smrkových plantáží.” Vysvětluje historické souvislosti aktuální situace v národním parku mluvčí Tomáš Salov.

Právě smrkové a borové monokultury zdevastoval nejprve kůrovec a poté se v nich v létě minulého roku rozšířil požár. Prioritou správy národního parku České Švýcarsko bude v nejbližších měsících  zajištění bezpečnosti návštěvníků a otevření maxima hlavních atrakcí parku. Toto léto však zůstanou některá ikonická místa uzavřena. Týká se to především Edmundovy soutěsky, kde se mohli návštěvníci parku plavit na výletních loďkách.

“Na cestě od spodního jezu Edmundovy soutěsky až do Hřenska se nad plavební drahou i pěší stezkou nachází na skalních hranách asi tři a půl tisíce rizikových stromů zasažených požárem. Mohlo by dojít k pádu kmenů ze skalních svahů přímo na stezku nebo do plavební dráhy, může dojít k vývratům, které strhnou malé kamenné laviny. Samotné bloky pískovce ve svazích držely na některých místech pohromadě jen díky organickému materiálu, který z větší části shořel, a hrozí jejich zhroucení. Dokud tohle nebude ošetřené z hlediska bezpečnosti, nemůžeme návštěvníky do Edmundovy soutěsky pustit.” Ukončuje mluvčí NP České Švýcarsko Tomáš Salov.

Reportáž o situaci v Českém Švýcarsku si můžete přečíst v novém tištěném Reflexu  >>>

Reflex 11/2023