Čech Libor Tomek žije na kanárském ostrově La Palma, kde lidi od září trápí vybuchující sopka

Čech Libor Tomek žije na kanárském ostrově La Palma, kde lidi od září trápí vybuchující sopka Zdroj: Marcos del Mazo / Getty Images

Na La Palmu jezdí dnes turisté, aby pozorovali aktivní sopku Cumbre Vieja
Popílek a prach ze sopky jsou na La Palmě všude už několik týdnů
Takto vyfotil vybuchlou sopku Čech Libor Tomek
Takto vyfotil vybuchlou sopku Čech Libor Tomek
Ostrov La Palma. Ve Villa de Mazo žije pan Libor Tomek, o kterém je  naše reportáž
5
Fotogalerie

Vulkanické peklo: Čech žije na kanárském ostrově La Palma, kde lidi od září trápí vybuchující sopka

Libor Tomek pocházející z východních Čech se přestěhoval s rodinou na La Palmu, pátý největší z Kanárských ostrovů, před třemi lety. Palma se rodině moc líbí, je tu krásná příroda, trvale příjemné počasí i dobré podmínky pro práci v realitním byznysu, ve kterém pan Tomek podniká. Jenže před dvěma lety přišel covid a letos 19. září tady vybuchla s velkou silou sopka Cumbre Vieja (Starý vrchol), která je nadále velmi aktivní. Jak se život na La Palmě změnil? A hrozí lidem kvůli vulkánu nebezpečí?

„Kanárské ostrovy jsme s rodinou navštěvovali mnoho let, poznali mnoho míst, ale pak jsme zavítali na La Palmu a byla to láska na první pohled. Rozhodli jsme se tam před třemi lety přestěhovat,“ vysvětluje Reflexu Libor ­Tomek, který se předtím v Česku dvě dekády věnoval práci v IT sektoru a jeho partnerka dělala v pojišťovnictví. Samozřejmě že věděli, že na Palmě jsou sopky. Ostatně pozůstatky velmi silné vulkanické činnosti znají už statisíce českých turistů z návštěv oblíbených ­Kanár v podobě některých pláží s černým pískem nebo atraktivních vulkanických míst na ostrovech Lanzarote či Tenerife. Mít ale vybuchující sopku, která pořád vyvrhuje lávu, chrlí vysoko do nebe popel, nedaleko domu, kde žijete s rodinou, si pan Tomek nedokázal předtím představit ani v nejbujnější fantazii.

„Nikdy by nás nenapadlo, že budeme součástí toho, co celý svět sleduje se zatajeným dechem. Poslední výbuch sopky tu zaznamenali v roce 1971 a mnoho starších místních si to ještě dobře pamatuje. Ale přesto to všechny překvapilo,“ vysvětluje Libor Tomek. Dům jeho rodiny se nachází necelých deset kilometrů od sopky Cumbre Vieja na východní straně La Palmy, na místě, které se jmenuje Villa de Mazo.

A pak to přišlo…

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!