Kauza rodiny Gábových je ukázkou selhání českého justičního systému

Kauza rodiny Gábových je ukázkou selhání českého justičního systému Zdroj: Martin Straka

Marek Gába s otcem jsou rozhodnuti prokázat, že pravda je na jejich straně
Kauza Gábových je o to šílenější, že v ní nejde o žádné peníze, moc, slávu... ale podle všeho jen o čirou mstu
Europoslanec Tomáš Zdechovský se nebojí mluvit rovnou o ostravské justiční mafii. Případ Gábových to podle něj jen potvrzuje.
3
Fotogalerie

Ženství jako důkaz: Kauza rodiny Gábových je ukázkou selhání českého justičního systému

Žena ohlásila na policii, že ji manžel napadl poté, co ji konfrontoval s důkazy o její nevěře – měl jí zlomit čelist. Rozjel se soudní proces. Až na to, že vše možná bylo naopak. Údajný agresor by mohl být obětí. Alespoň pro to mluví některé lékařské záznamy, svědectví policistů i dětí, jež byly incidentu přítomny.

Přesto stojí před soudem jako obžalovaný muž. A já stojím před ním v bytě na sídlišti na okraji Ostravy. Marek Gába (44) je vysoký a zjevně fyzicky zdatný, ani při mluveném projevu rozhodně nepůsobí jako bojácný nebo snad ušlápnutý; jestli prý jeho dnes už bývalá žena a její advokát počítali s tím, že se nechá odsoudit za něco, co neudělal, spletli se. Říká to bez zaváhání, zároveň připouští, že dovolat se spravedlnosti se mu nedaří. Padá slovo beznaděj. Hned poté znovu odhodlání nevzdat to.

Poslouchám Marka Gábu, sleduju jeho silné ruce složené většinu času v klíně. Je přirozené nevěřit tomu, že jej napadla menší a slabší žena, byť učitelka tělocviku. Pan Gába to ví a jen krčí rameny. Chvíli oba mlčíme. V hlavě si znovu probírám své postřehy ze studia stohu dokumentů, jež k případu mám.

Rána pěstí

Na jaře 2018 byl Marek Gába obviněn a poté obžalován z ublížení na zdraví a pomluvy.

„V roce 2017 jsem zjistil, že mě manželka několik let podváděla. Později se ukázalo, že o nevěře věděla její sestra i jejich rodiče,“ začíná líčit svou verzi Marek Gába.

V pátek 22. září 2017 se učitelka Jarmila Gábová (42) vrátila z adaptačního kursu. Doma už ji čekal návrh na rozvod a důkazy o její nevěře, jež manžel během její nepřítomnosti získal mimo jiné z jejího e-mailového účtu.

„Když jsem ji s tím konfrontoval, dala mi pěstí. Udeřila mě s výskokem do obličeje a pak mi do něj ještě několikrát plivla,“ popisuje Gába a ukazuje kousek ode mne – tady se to všecko stalo. Před zrakem syna Ondřeje (17).

V té chvíli už prý rozruch přivolal do obývacího pokoje i jejich další dvě děti, dcery Veroniku (14) a Adélu (11). „V záchvatu zuřivosti rozbila můj služební notebook a na nejmladší Adélku křičela, ať mě zabije.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!