Zdroj: Výstaviště Praha, a.s.

4 Fotogalerie

Holešovická tržnice: od zelňáku ke gastro ráji, kde se žije chutí

Reklama

Kdysi jste sem možná chodili pro pytel brambor, kilo jablek a trochu mrkve. Tato pražská legenda, co letos slaví 130 let od svého vzniku, se ale za poslední roky v mnoha směrech změnila a místo pouhého tržiště se stala živým kulturním a kulinárním centrem, kde se potkávají farmáři, šéfkuchaři, foodies i ti, kteří prostě jen chtějí zažít něco dobrého.

Srdcem všeho zůstává Hala 22 – vyhlášený celoroční trh, který je domovem pro malé farmáře, kteří zde od pondělí do soboty prodávají své výpěstky a výrobky. Vedle košíku plného čerstvé zeleniny a ovoce tady seženete křupavé pečivo, maso, ryby, uzeniny, sýry i méně tradiční suroviny a bylinky, kvůli kterým sem pravidelně míří vyhlášení pražští šéfkuchaři. Je to tak trochu insiderský tip: co se tu objeví dnes, zítra možná ochutnáte v michelinské restauraci.

Zdroj: Výstaviště Praha, a.s.

Hned vedle stojí Food Truck Point, příjemné malé náměstíčko plné chutí, které už si našlo své štamgasty. A není divu – Pavlo’s Street Food tady připravuje poctivé burgery z farmářského hovězího, La Paletta láká na palačinky sladké i slané, Nataniel Nakas servíruje řecké souvlaki s tzatziki, Kugy Food vás vezme na mexické tacos, hot dogy a churros, a bar přidá skvělé drinky, které v parných dnech zachrání i toho největšího bručouna.

Podzimní menu: kousek Itálie, špetka Mexika

Podzim v tržnici bude ale chutnat ještě o kus lépe. 4. září2025 přijde čas na celodenní italské aperitivo s názvem PIZZA! PIZZA! POP UP. Volně přístupný program až do 22 hodiny nabídne v hlavní roli pizzy mnoha chutí a neodolatelné křupavosti od špičkových pizza mistrů z celé Prahy. To ale nebude vše! Své nezastupitelné místo zde budou mít i další italské speciality, osvěžující spritz, bublinky i relax u hudby. Festival začíná v 11 hodin a nabídne tak ideální příležitost zajít si sem na polední pizzu s kolegy, dát si v klidu espresso a vychutnat si společně první zářijové slunce. Přirozeně pak můžete zůstat na skleničku, potkat přátele, relaxovat a nechat den plynout – přesně tak, jak to mají Italové rádi.

Letos se poprvé Holešovická Tržnice přidá také k celosvětové oslavě Negroni Week, a to v týdnu 22. – 28. 9. Ve vybraných podnicích budete moct po dobu této akce ochutnat klasickou nebo signature verzi koktejlu Negroni.

Jen o pár týdnů později se Tržnice obleče do barev a chutí Mexika. Svátek Día de los Muertos tu patří mezi nejoblíbenější podzimní akce. Návštěvníky čekají tradiční pestrobarevné masky, živá hudba s mariachi, stánky s mexickými specialitami – od burrita po sladké – i možnost nahlédnout do tradic tohoto svátku prostřednictvím oltáře zapůjčeného mexickou ambasádou a doprovodného programu v přilehlých halách. Je to zážitek pro všechny smysly – vizuálně ohromující, chuťově bohatý, a přitom prodchnutý symbolikou oslav života.

Zdroj: Výstaviště Praha, a.s.

Od poctivého masa po prvorepublikový dort

Naproti Hale 22 vzniká kulinární projekt, který již letos na podzim přinese do Tržnice živou atmosféru pražského dvorku. Dva oblíbené podniky Ambiente – řeznictví Naše maso, cukrárna Myšák a zcela nová slovenská restaurace Skô – společně vytvoří místo, které bude žít od rána do noci. Holešovický dvorek propojí všechny tři koncepty – ráno si tu můžete vychutnat snídani u Myšáka s výběrovou kávou a tradičními českými zákusky, k obědu zamířit na výtečné steaky či burgery z Našeho masa nebo na slovenské speciality a srdečnou pohostinnost v restauraci vedené šéfkuchařem Tomášem Valkovičem. Večer pak bude patřit vínu, fine diningu a neformálnímu posezení pod širým nebem. Z neočekávaných technických důvodů je posunuto otevření Burzy na jaro 2026, které slibuje poctivou přípravu masa na otevřeném ohni, ale i vegetariánské speciality, na které se vyplatí počkat.

www.holesovickatrznice.cz