Video placeholde

Denemarková: Zeman šíleně lže, Česko se mění na autoritářský režim. Útěk ale není řešení, nesmíme se dát

Je důležité pojmenovávat, co se děje. Spisovatelka Radka Denemarková získala Magnesii Literu za knihu Hodiny z olova, která mimo jiné čerpá z jejích cest do Číny. Ty jí ukázaly, že Evropa je na nebezpečné cestě, že se něco láme. Prezident Zeman podle ní o Číně šíleně lže. Je to prý země, kde se políbilo to nejhorší z kapitalismu a komunismu. A k autoritářskému režimu se teď posunuje i Česko.

Prezident nás podle Denemarkové vyloučil z civilizovaného světa. Jeho představa, že se napojí na Čínu a Rusko a bude součástí velkého světa, je prý absurdní. Čína chce totiž být velmocí ve všech směrech a myslí si, že svět je pro ni jen hračka. Zemanovy představy o spolupráci s Pekingem jsou podle spisovatelky mimo realitu. Čína je totiž brutální režim, kde mizí lidé a každý kontroluje každého.

I Česko se mění. Denemarková říká, že teď o něm rozhodují podnikatelé a všechno se jim podřizuje. Popisuje nebezpečná znamení doby, jako bylo chování policie při návštěvě čínského prezidenta. Ztrácíme taky prý právní stát, protože si před zákonem nejsme rovni. Premiér by podle Denemarkové měl jít před nezávislý soud, jeho reakce jsou ale děsivé. Spisovatelka se ptá, jestli jeho voliči skutečně chtějí být okrádáni a obelháváni.

Denemarkovou děsí letargie české společnosti. I Slovensko se ale podle ní probudilo až po smrti dvou mladých lidí. Popisuje, že návraty do země jsou pro ni kulturní šok. Češi jsou prý zakuklení a zapouzdření, jako by nechtěli patřit do Evropy. Přiznává, že přemýšlela o opuštění České republiky, ale útěk by nebyl řešení. Má naději, že se věci zlepší, a to, co se děje, chce dál pojmenovávat.

O čem budou další knihy Radky Denemarkové? Z čeho na ni v Česku vane chlad a v čem vidí paralely s tragickou historií? Co zažila v Číně? A jak se dívá na postoje prezidenta, který se od Pekingu chce inspirovat?

Na další zajímavé rozhovory se podívejte zde  >>>